Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Donbase za piatok zaznamenali vyše 1500 prípadov porušení prímeria

Ukrajinský vojak hliadkuje neďaleko frontovej línie v ukrajinskom meste Novoluhansk. Foto: TASR/AP

V posledných dňoch došlo na frontovej línii v Donbase k eskalácii bojov a ozbrojených incidentov, z ktorej sa navzájom obviňujú ukrajinské vládne sily aj proruskí separatisti.

Kyjev 18. februára (TASR) - Osobitná monitorovacia misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) zaznamenala v piatok v Donbase vyše 1500 prípadov porušenia prímeria. Od začiatku roka ide o dosiaľ najvyšší počet zaznamenaný za jediný deň. OBSE tieto údaje uvádza vo svojej sobotňajšej správe, z ktorej cituje agentúra AFP.

V Doneckej oblasti bolo v piatok zaznamenaných 591 porušení prímeria, zatiaľ čo v Luhanskej zaevidovali 975 takýchto prípadov.

Mapa zachytávajúca miesta, kde došlo k porušeniam, odhaľuje, že najintenzívnejšie boje momentálne prebiehajú na severozápade Luhanskej oblasti.

V posledných dňoch došlo na frontovej línii v Donbase k eskalácii bojov a ozbrojených incidentov, z ktorej sa navzájom obviňujú ukrajinské vládne sily aj proruskí separatisti.

Samozvané separatistické jednotky vyhlásili všeobecnú mobilizáciu s odôvodnením, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pripravuje útok na nimi ovládané územia. Kyjev takýto úmysel popiera a tvrdí, že ide len o zámienku pre hroziacu ruskú inváziu na Ukrajinu.

Ukrajinská armáda v sobotu informovala, že pri ostreľovaní v Donbase, prišli o život dvaja ukrajinskí vojaci a ďalší štyria utrpeli zranenia. Proruskí separatisti zase Kyjev obvinili z ostreľovania oblastí, ktoré sú pod ich kontrolou, a dodali, že na takúto paľbu museli adekvátne reagovať.

Mínometná paľba z pozícií proruských separatistov na frontovej línii v Donbase ohrozila v sobotu aj ukrajinského ministra vnútra Denysa Monastyrského. Zhruba päť až šesť mínometných granátov dopadlo len niekoľko stoviek metrov od miesta, kde minister krátko predtým poskytol rozhovory televíznym štábom zahraničných médií. Paľba si podľa prvotných informácií nevyžiadala zranenia. Novinári aj ukrajinskí predstavitelia krátko potom oblasť opustili.