Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Donbase zahynul ukrajinský vojak, desať utrpelo zranenia

Ukrajinský vojak hliadkuje neďaleko frontovej línie v ukrajinskom meste Novoluhansk. Foto: TASR/AP

Agentúra sa zmienila aj o najnovšej správe Úradu generálneho prokurátora (OHP), podľa ktorej od začiatku roka 2019 do polovice januára 2020 bolo v Donbase zabitých 132 ukrajinských vojakov.

Kyjev 20. januára (TASR) - V Donbase zahynul v sobotu jeden ukrajinský vojak a desať ďalších utrpelo zranenia. Stalo sa tak po tom, čo proruské sily podnikli šesť útokov na pozície ukrajinskej armády. Informovalo o tom v nedeľu veliteľstvo ukrajinskej vládnej Operácie spoločných síl (OOS).

Podľa neho proruskí separatisti použili pri útokoch zbrane zakázané minskými dohodami, konkrétne mínomety s kalibrom 120 milimetrov, granátomety rôznych systémov a palebné zbrane inštalované na bojových vozidlách pechoty. Do útokov zapojili aj bezpilotné lietadlá, dodalo veliteľstvo OOS, ktoré citovala agentúra UNIAN.

Agentúra sa zmienila aj o najnovšej správe Úradu generálneho prokurátora (OHP), podľa ktorej od začiatku roka 2019 do polovice januára 2020 bolo v Donbase zabitých 132 ukrajinských vojakov a vojačiek a ďalších 716 utrpelo zranenia.

"Celkovo bolo v rokoch 2019-2020 usmrtených 101 vojakov a vojačiek a ďalších 519 utrpelo ťažké zranenia v dôsledku neustálych útokov nelegálnych ozbrojených formácií na území Doneckej oblasti. V Luhanskej oblasti bolo zabitých 31 vojakov a vojačiek a 197 utrpelo ťažké zranenia" píše sa v správe Úradu generálneho prokurátora (OHP).

Veliteľstvo ukrajinskej vládnej Operácie spoločných síl (OOS) 2. januára informovalo, že proruské sily v Donbase prišli v roku 2019 o 619 bojovníkov a ďalších 939 utrpelo zranenia.

Celkovo si ozbrojený konflikt medzi vládnymi silami a proruskými separatistami na východe Ukrajiny vyžiadal od roku 2014 vyše 13.000 obetí.