Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V Donbase zomreli dvaja americkí občania

Úlomky z auta, ktoré vybuchlo na parkovisku neďaleko vládnej budovy v meste Doneck, metropole samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) vo východoukrajinskom regióne Donbas v piatok 18. februára 2022. Foto: TASR/AP

Prezident USA Joe Biden, ako aj ministerstvo zahraničných vecí varovali občanov krajiny, aby na Ukrajinu necestovali s cieľom podieľať sa na bojových operáciách.

Washington 23. júla (TASR) - Dvaja Američania zahynuli v Donbase na východe Ukrajiny, informovalo v sobotu ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov. Ako píše agentúra AFP, rezort diplomacie USA nespresnil, či išlo o osoby, ktoré na Ukrajinu pricestovali za účelom bojov proti ruským inváznym silám.

"Môžeme potvrdiť nedávne úmrtie dvoch amerických občanov v Donbase na Ukrajine. Sme v kontakte s ich rodinami a poskytujeme im všetku potrebnú konzulárnu pomoc," uviedol hovorca ministerstva. Ďalšie podrobnosti uvedené neboli.

AFP konštatuje, že prezident USA Joe Biden, ako aj ministerstvo zahraničných vecí varovali občanov krajiny, aby na Ukrajinu necestovali s cieľom podieľať sa na bojových operáciách.

AFP pripomína, že Kyjev zriadil medzinárodnú légiu pre dobrovoľných bojovníkov z cudziny, ktorí majú rozličné stupne predošlého vojenského výcviku.

Od začiatku ruskej ofenzívy na Ukrajine, ktorú Moskva spustila 24. februára, už boli zabití najmenej dvaja ďalší Američania. Moskva okrem toho ohlásila, že ruské sily v júni na východe Ukrajiny zajali dvoch ďalších občanov USA, bývalých vojakov, ktorým hrozí poprava.

V samozvanej proruskej Doneckej ľudovej republike (DĽR) boli separatistami začiatkom júna na smrť odsúdení dvaja Briti a jeden Maročan, ktorých ruské jednotky zajali počas bojov na Ukrajine. Úrady DĽR uviedli, že títo traja muži boli žoldniermi bojujúcimi na strane ukrajinskej armády.