Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V dôsledku chladného počasia zomrelo v Afganistane päť ľudí

Na archívnej snímke z 11. januára 2023 chlapec kráča po zasneženom území v Kábule. Najmenej štyri deti a dospelá osoba zomreli v dôsledku nezvyčajne chladného počasia v provincii Bádghís ležiacej na severozápade Afganistanu. Foto: TASR/AP

Medzi obeťami sú najmenej štyri deti.

Kábul 15. januára (TASR) - Najmenej štyri deti a dospelá osoba zomreli v dôsledku nezvyčajne chladného počasia v provincii Bádghís ležiacej na severozápade Afganistanu. TASR správu v nedeľu prevzala z agentúry DPA, ktorá sa odvolala na miestnych predstaviteľov.

Hovorca guvernéra provincie Bádghís uviedol, že k úmrtiam došlo v okrese Kádis. Medzi obeťami boli tri deti vo veku od dvoch mesiacov do dvoch rokov.

Už predtým sa objavili správy, že v dôsledku mrazivého počasia uhynulo takmer tisíc kusov dobytka. Miestni obyvatelia tvrdia, že Afganistan tento rok sužuje nezvyčajne chladné počasie v porovnaní s poslednými dvoma desaťročiami. Teploty niekedy klesli až na mínus 28 stupňov Celzia.

Bádghís je jednou z najmenej rozvinutých afganských provincií. Väčšina miestnych obyvateľov nemá prístup k cestám s pevným povrchom, zdravotným strediskám a ďalším verejným službám.

V dôsledku chudoby a chladného počasia prišli o život ľudia aj v niekoľkých ďalších provinciách. Tamojšie úrady však presné údaje neposkytli.

Afganistan sa zmieta v hlbokej humanitárnej kríze. Organizácia Spojených národov tvrdí, že humanitárnu pomoc bude tento rok potrebovať viac ako polovica z 38 miliónov obyvateľov krajiny. Od prevzatia moci radikálnym hnutím Taliban v auguste 2021 je zároveň táto krajina z veľkej časti izolovaná od medzinárodného finančného systému.