Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V dôsledku lesných požiarov v Portugalsku sa zranilo najmenej 29 ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Portugalský premiér António Costa verejnosť v príspevku na Twitteri vyzval, aby sa vyhla používaniu ohňa či ťažkej techniky, a predchádzala tak vzniku ďalších požiarov.

Lisabon 10. júla (TASR) - Lesné požiare si v Portugalsku vyžiadali už prinajmenšom 29 zranených. Informuje o tom v nedeľu spravodajská stanica Sky News s tým, že teploty by mali podľa predpovedí meteorológov ešte porásť a v niektorých častiach krajiny dosahovať počnúc utorkom až 45 stupňov Celzia.

Len v sobotu horelo v Portugalsku 125 lesných požiarov, čo je najvyšší počet aktívnych požiarov, aké táto krajina zaznamenala od začiatku roka v priebehu jediného dňa. Momentálne je do bojov s troma veľkými požiarmi nasadených zhruba 1500 hasičov.

Portugalská vláda vyhlásila v celej krajine stav pohotovosti, ktorý bude v platnosti od pondelka do piatka. Tamojšie úrady totiž znepokojujú v súvislosti s rizikom požiarov horúčavy, aké sa podľa predpovedí očakávajú v nadchádzajúcim týždni.

Podľa predpovedí portugalskej meteorologickej služby sa v regióne Alentejo na juhu krajiny očakávajú od utorka teploty až do 45 stupňov Celzia. Vo zvyšku krajiny by sa mali teploty pohybovať približne od 35 do 44 stupňov Celzia. Na niektorých miestach sa očakáva aj vietor dosahujúci rýchlosť takmer 65 kilometrov za hodinu.

Časti západnej Európy zažili už v júni nezvyčajné horúčavy, pričom v niektorých krajinách, ako napríklad v Španielsku, došlo k viacerým lesným požiarom. Abnormálne horúčavy v Európe spájajú experti s klimatickými zmenami, uvádza Sky News.

Portugalský premiér António Costa verejnosť v príspevku na Twitteri vyzval, aby sa vyhla používaniu ohňa či ťažkej techniky, a predchádzala tak vzniku ďalších požiarov.