Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Drážďanoch úspešne zneškodnili bombu z druhej svetovej vojny

Zneškodnená 250-kilová letecká bomba z druhej svetovej vojny, ktorú objavili v stredu počas stavebných prác v Drážďanoch 6. októbra 2022. Foto: TASR/DPA

Počas zásahu pyrotechnikov bolo uzavreté okolie viac ako 800 metrov od nálezu a evakuovaných bolo zhruba 3300 ľudí.

Drážďany 7. októbra (TASR) - V nemeckom meste Drážďany zneškodnili experti vo štvrtok 250-kilovú leteckú bombu z druhej svetovej vojny, ktorú objavili v stredu počas stavebných prác. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Po viac ako dvojhodinovej práci sa pyrotechnici rozhodli odstrániť rozbušku. Tú je ešte nutné odpáliť," povedal vo štvrtok popoludní hovorca polície Marko Laske. Keďže bola rozbuška silne zdeformovaná, nešlo podľa jeho slov o bežné nasadenie, a zasahujúci tím ju odstránil pomocou špeciálneho stroja.

Počas zásahu pyrotechnikov bolo uzavreté okolie viac ako 800 metrov od nálezu a evakuovaných bolo zhruba 3300 ľudí. Okrem hasičov a záchranárov sa na akcii podieľalo aj zhruba 270 policajtov.

Saskú metropolu Drážďany zničilo na sklonku druhej svetovej vojny rozsiahle bombardovanie. Pri štyroch náletoch britského a amerického letectva dopadlo vo februári 1945 na mesto vyše 3900 ton vysokovýbušných bômb a zápalných zariadení.

Naposledy zneškodňovali v Drážďanoch dve americké letecké bomby z vojny s hmotnosťou 250 kilogramov vlani v novembri. Svoje domovy muselo vtedy dočasne opustiť približne 7400 ľudí, uvádza na svojom webe stanica MDR.