Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V druhom kole prezidentských volieb v ČR sa už hlasuje v zahraničí

Na snímke volič vo volebnej miestnosti na základnej škole v 1. kole prezidentských volieb Českej republiky 13. januára 2023 v Prahe. Foto: TASR Barbora Vizváryová

O 18.00 h SEČ sa otvorili volebné miestnosti v Argentíne, Brazílii a Čile.

Praha 26. januára (TASR) - V druhom kole českých prezidentských volieb môžu už vo štvrtok hlasovať voliči v zahraničí. Ako prví dostali možnosť voliť Česi žijúci v Južnej Amerike. O 18.00 h SEČ sa otvorili volebné miestnosti v Argentíne, Brazílii a Čile, informuje TASR podľa správy televízie Nova.

Ako ďalší môžu hlasovať voliči na Kube či východnom pobreží Spojených štátov. Ako posledné sa na americkom kontinente otvoria volebné miestnosti v kalifornskom Los Angeles, a to o 23.00 h. Hlasovať sa bude aj v piatok.

Pred otvorením volebných miestností v samotnej ČR budú mať možnosť voliť aj Česi v Austrálii, Ázii či východnej Afrike. Na väčšine európskych zastupiteľských úradov začnú voľby rovnako ako v Česku, teda v piatok o 14.00 h.

Hlasovanie v zahraničí sa začalo skôr preto, aby výsledky mohli byť už spočítané vo chvíli, keď sa v sobotu o 14.00 zavrú volebné miestnosti v Česku.

Na hlasovanie v zahraničí sa zaregistrovalo viac než 14.000 ľudí, pričom sa očakáva, že ďalšie tisícky občanov prídu voliť s voličskými preukazmi. Celkovo sa v zahraničí dá voliť na 110 miestach. V prvom kole pred dvoma týždňami hlasovalo v zahraničí približne 16.000 Čechov.

Voliť môžu aj českí vojaci pôsobiaci v zahraničí vrátane tých, ktorí sú v rámci misie NATO zameranej na posilnenie východného krídla Aliancie vo vojenskom výcvikovom priestore Lešť na Slovensku.

V stredu mohli v Česku ako prví odovzdať svoj hlas v druhom kole prezidentských volieb ľudia, ktorí sú v izolácii s ochorením COVID-19. Stanovištia drive-in hlásili takmer dvojnásobný počet voličov než pred dvoma týždňami a vyšší záujem bol aj o voličské preukazy.

V samotnej Českej republike sa hlasuje od piatku 14.00 do 22.00 h a potom v sobotu od 8.00 do 14.00 h. Prieskumy volebných preferencií zverejnené pred druhým kolom volieb favorizujú bývalého náčelníka generálneho štábu Petra Pavla pred expremiérom Andrejom Babišom.