Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

V druhom kole prezidentských volieb na Cypre zvíťazil Christodulidis

Prezidentský kandidát Nikos Christodulidis opúšťa stánok po odovzdaní svojho hlasu počas prezidentských volieb v Geroskipou v juhozápadnom pobrežnom meste Paphos na Cypre, v nedeľu 12. februára 2023. Foto: TASR/AP

Nikos Christodulidis sa vo veku 49 rokov stane dosiaľ najmladším cyperským prezidentom.

Nikózia 12. februára (TASR) - Bývalý cyperský minister zahraničných vecí Nikos Christodulidis zvíťazil v nedeľu druhom kole prezidentských volieb na Cypre. Jeho súper, kariérny diplomat Andreas Mavrojiannis, priznal porážku, informuje TASR podľa správ tlačových agentúr AP a AFP.

Po sčítaní 99,5 percenta hlasov viedol Christodulidis so ziskom približne 52 percent hlasov. Druhý Mavrojiannis získal zhruba 48 percent hlasov. Volebná účasť dosiahla približne 72,4 percenta a k urnám prišlo vyše 405.000 oprávnených voličov.

Christodulidis sa vo veku 49 rokov stane dosiaľ najmladším cyperským prezidentom.

"Dnes sa skončila cesta - veľká cesta, ktorú som zdieľal s tisíckami ľudí. Ľutujem, že sme nedokázali dosiahnuť zmenu, ktorú Cyprus potrebuje," vyhlásil Mavrojiannis.

Christodulidis kandidoval ako nezávislý a svojou účasťou vo voľbách spôsobil rozkol v cyperskej vládnej strany DISY, z ktorej vzišiel. Táto strana nemala v druhom kole prezidentských volieb svojho kandidáta vôbec prvýkrát. Jej kandidát Averof Neofytu skončil v prvom kole volieb na treťom mieste.

Očakáva sa, že Christodulidis, ktorého favorizovali aj predvolebné prieskumy, zaujme tvrdý postoj k stagnujúcim rokovaniam sprostredkovaných OSN, ktoré sa týkajú rozdelenia ostrova.

Cyprus je rozdelený na dve časti od roku 1974. Turecká armáda vtedy obsadila sever ostrova po tom, ako gréckocyperskí nacionalisti uskutočnili štátny prevrat s cieľom pripojiť ostrov ku Grécku. V minulosti sa konali mnohé rokovania sprostredkované OSN, ktorých cieľom bolo prekonať toto rozdelenie; boli však neúspešné.

Cyprus je členským štátom EÚ od roku 2004, ale právo EÚ sa uplatňuje len na juhu ostrova.