Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V Egejskom mori objavili vrak britskej ponorky nezvestnej od roku 1942

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Potápač Kostas Thoctarides uviedol, že jeho tím lokalizoval vrak v hĺbke 203 metrov v Egejskom mori. Presnú polohu však neprezradil, keďže ide zároveň o vodný hrob 64 námorníkov.

Atény 8. júna (TASR) - Vrak britskej ponorky HMS Triumph, ktorá zmizla počas misie počas druhej svetovej vojny v roku 1942, objavil grécky potápač špecializujúci sa na vyhľadávanie potopených lodí. TASR informáciu prevzala zo stredajšej správy tlačovej agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na miestne médiá.

Potápač Kostas Thoctarides uviedol, že jeho tím lokalizoval vrak v hĺbke 203 metrov v Egejskom mori. Presnú polohu však neprezradil, keďže ide zároveň o vodný hrob 64 námorníkov.

Pátranie po ponorke sa začalo už v roku 1998 a bola to "najťažšia a najdrahšia úloha, akú som kedy v živote vykonal", povedal Thoctarides. Miesto posledného odpočinku ponorky pomohol odhaliť výskum v britských, nemeckých, talianskych a gréckych archívoch, dodal.

Ponorka HMS Triumph (N18) triedy T s dĺžkou 84 metrov bola spustená na vodu v roku 1938 a uskutočnila 20 misií vrátane útokov na lode agresorských štátov, vylodenia britských prepadových oddielov a záchrany spojeneckých vojakov.

Thoctarides, ktorý v roku 1997 objavil aj vrak britskej ponorky HMS Perseus (N36), zničenej v roku 1941, povedal, že HMS Triumph naposledy spozoroval pilot talianskeho lietadla neďaleko mysu Sunion pri Aténach.

Predpokladá sa, že posledný útok plavidla bol vedený proti nepriateľskej nákladnej lodi prepravujúcej cement. Ponorka bola oficiálne vyhlásená za nezvestnú v januári 1942 spolu so všetkými osobami na palube.

Podľa Thoctaridesa boli periskopy a poklopy ponorky spustené, čo naznačuje, že sa v posledných chvíľach nachádzala hlboko pod hladinou. Na dno klesla dôsledkom silného výbuchu v prednej časti, ale príčina explózie je stále nejasná.