Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Egypte našli sochu Budhu; ukazuje na súvislosti so starovekou Indiou

Ilustračné foto. Foto: TASR

Baranís bol jedným z najväčších námorných prístavov v Egypte v rímskej ére a často doň mierili lode z Indie naložené korením, polodrahokamami, textilom a slonovinou.

Káhira 28. apríla (TASR) - V egyptskom starovekom prístavnom meste Baranís na pobreží Červeného mora objavili vzácnu sochu Budhu, ktorá vrhá nové svetlo na obchodné vzťahy Egypta s Indiou v období Rímskej ríše.

TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Sochu objavila poľsko-americká výskumná expedícia, potvrdil v stredu egyptský vládny rezort pre pamiatky.

Tento nález je "dôležitým dôkazom obchodných vzťahov medzi Egyptom a Indiou počas rímskej éry", uviedol šéf egyptskej najvyššej rady pre starožitnosti Mostafa Wazírí.

Socha, ktorej chýba časť pravého boku a pravá noha, meria 71 centimetrov a zobrazuje Budhu so svätožiarou okolo hlavy a lotosovým kvetom po jeho boku.

Baranís bol jedným z najväčších námorných prístavov v Egypte v rímskej ére a často doň mierili lode z Indie naložené korením, polodrahokamami, textilom a slonovinou.

Egypt v uplynulých rokoch zaznamenal mnoho významných archeologických objavov v rámci pokusov o oživenie svojho dôležitého odvetvia cestovného ruchu po rokoch politických nepokojov a covidovej pandémie.

Kritici tvrdia, že táto iniciatíva uprednostňuje pozornosť médií pred serióznym vedeckým výskumom.

"Klenotom" vládnych plánov je dlho odkladané otvorenie Veľkého egyptského múzea (GEM) neďaleko pyramíd v Gíze. Egyptská vláda plánuje do roku 2028 prilákať do krajiny ročne 30 miliónov turistov, pričom pred pandémiou ich bolo 13 miliónov.