Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Egyptskí islamisti zaútočili na sídlo novín opozičnej strany Wafd

Egypťania čakajú v dlhom rade pred volebnou miestnosťou v Káhire. Foto: TASR/AP

K vlne násilia došlo v čase, keď Egypťania hlasovali v referende o novej ústave, ktorá má krajine pomôcť z rastúcej politickej krízy.

Káhira 15. decembra (TASR) - Egyptskí islamisti zaútočili dnes zápalnými fľašami na sídlo novín opozičnej strany Wafd v centre Káhiry. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne bezpečnostné zdroje.

K vlne násilia došlo v čase, keď Egypťania hlasovali v referende o novej ústave, ktorá má krajine pomôcť z rastúcej politickej krízy. Zranenia utrpeli najmenej dvaja ľudia a hasičom sa podarilo vzniknutý požiar uhasiť, píše Reuters. Sídlo novín zostalo zničené.

Priebeh referenda o novej ústave poznačilo násilie v Káhire i v ďalších egyptských mestách. Niekoľko budov patriacich politickým stranám na protest podpálili.

Volebné miestnosti sa zatvorili o 21.00 SEČ a začalo sa sčítavanie hlasov. Referendum sa koná dva dni - dnes a 22. decembra, pretože mnohí sudcovia - ktorí zo zákona musia dohliadať na referendum - sa na protest procesu nezúčastnia, preto musí byť hlasovanie postupné, aby bol čas presúvať ostatných sudcov. Úrady zatiaľ neoznámili, kedy zverejnia výsledky plebiscitu.

Prezident Muhammad Mursí volil za mimoriadnych bezpečnostných opatrení v jednej zo škôl káhirskej štvrte Heliopolis. Nositeľ Nobelovej ceny za mier Muhammad Baradej, ktorý vedie koalíciu Front národnej spásy, vyzval svojich prívržencov, aby návrh ústavy v referende odmietli, a varoval, že referendum by mohlo vyústiť do občianskej vojny.

Mursího iniciatíva rozdelila Egypťanov na dva tábory a vyvolala hlbokú krízu a protesty nahnevaných prezidentových odporcov a tiež násilné zrážky v centre Káhiry i v ďalších egyptských mestách. V nepokojoch zahynulo päť ľudí a stovky utrpeli zranenia. Tento stav po dvoch rokoch od odstúpenia egyptského prezidenta Husního Mubaraka ilustruje hlboké názorové rozdiely v Egypte.

Sporné výnosy prezident po verejnom tlaku zrušil. Výnosy by mu totiž poskytli mimoriadne právomoci a imunitu, čím sa prakticky dostal mimo kontroly justície. Zabezpečovali tiež imunitu zhromaždeniu, ktoré pripravovalo novú egyptskú ústavu, ako aj hornej komore parlamentu. V oboch majú dominantné slovo Mursího islamistickí spojenci.