Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

V Ekvádore omilostili chorých väzňov v snahe odbremeniť väznice

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Vláda oznámila tento plán 14. novembra po nepokojoch vo väznici v ekvádorskom meste Guayaquil, kde prišlo o život najmenej 68 väzňov.

Quito 23. novembra (TASR) - Ekvádorský prezident Guillermo Lasso udelil v pondelok milosť nevyliečiteľne alebo vážne chorým väzňom a tiež trestancom odsúdeným za dopravné priestupky. Zámerom tohto kroku je čiastočne odbremeniť preplnené ekvádorské väznice po nepokojoch, ktoré v nich vypukli v tomto roku a vyžiadali si viac ako 300 mŕtvych. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Podľa ekvádorského ministerstva pre komunikáciu pôjde buď o zmienených chorých väzňov alebo odsúdených za dopravné delikty, ktorí však svojím konaním nespôsobili zranenie či smrť. Počet väzňov, ktoré úrady plánujú prepustiť, však rezort neuviedol.

Ako uvádza AFP, toto opatrenie je súčasťou vládneho plánu boja proti násiliu vo väzniciach, ktoré je pripisované potýčkam znepriatelených drogových gangov.

Vláda oznámila tento plán 14. novembra po nepokojoch vo väznici v ekvádorskom meste Guayaquil, kde prišlo o život najmenej 68 väzňov. Za účelom udržiavania poriadku v zariadeniach na výkon trestu je vláda pripravená použiť aj ozbrojené sily a políciu.

V septembri si výtržnosti medzi ozbrojenými znepriatelenými drogovými gangmi v tej istej väznici vyžiadali 119 obetí. Išlo o jeden z najhorších väzenských masakrov v dejinách Latinskej Ameriky.

Ekvádor má celkovo 65 väzenských zariadení s kapacitou približne 30.000 osôb. V tamojších väzniciach je však v súčasnosti takmer 39.000 trestancov, pričom 15.000 z nich ešte len čaká na svoj rozsudok, píše AFP.