Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Europarlamente sa uskutočnilo vypočúvanie o samovražde Lučanského

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Skupina Európskeho parlamentu sleduje aj nové informácie o práci vyšetrovacej skupiny, ktorú v súvislosti so smrťou bývalého policajného prezidenta zriadila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Brusel 5. februára (TASR) - Na pôde Stálej monitorovacej skupiny Európskeho parlamentu pre demokraciu, právny štát a základné práva (DRFMG) sa v piatok doobeda uskutočnilo vypočúvanie za zatvorenými dverami o okolnostiach samovraždy bývalého policajného prezidenta SR Milana Lučanského. Inicioval ho slovenský europoslanec Vladimír Bilčík (SPOLU-OD) ako stály člen monitorovacej skupiny. Informoval o tom v tlačovej správe pre médiá.

Na vypočúvaní sa zúčastnili ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí), štátny tajomník ministerstva kultúry SR Radoslav Kutaš a Tomáš Čitbaj, predseda komisie vyšetrujúcej smrť Milana Lučanského.

Europoslanec Bilčík, ktorý je v EP členom frakcie európskych ľudovcov (EPP) v tejto súvislosti vyzval europoslanca a právneho zástupcu Lučanského rodiny Miroslava Radačovského (skupina Nezaradených), ako aj politickú stranu Smer-SD, aby z tejto "osobnej tragédie prestali vytĺkať politický kapitál a nevyvolávali vášne v slovenskej verejnosti kusými informáciami alebo konšpiráciami".

Europarlament pripravil k úmrtiu bývalého policajného prezidenta podrobný nezávislý rešerš, ktorý majú k dispozícii všetci europoslanci v stálej monitorovacej skupine. "Europoslanci všetkých európskych politických skupín sú tak informovaní o detailoch prípadu a dnes mali možnosť pýtať sa Tomáša Čitbaja a Márie Kolíkovej na akékoľvek nejasnosti, ktoré by mali ohľadom smrti Milana Lučanského," vysvetlil Bilčík. "Som rád, že zástupcovia Slovenska odpovedali na otázky europoslancov a sú pripravení ďalej komunikovať s europarlamentom o vyšetrovaní osobnej tragédie Milana Lučanského," dodal.

Európsky parlament podrobne a dlhodobo sleduje situáciu týkajúcu sa právneho štátu a spravodlivosti na Slovensku. Stála monitorovacia skupina DRFMG vznikla po vraždách investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Skupina EP pozorne sleduje aj nové informácie o práci vyšetrovacej skupiny, ktorú v súvislosti so smrťou bývalého policajného prezidenta zriadila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.