Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Estónsku odstránili sovietsky pamätník, chcú predísť vzniku napätia

Sovietsky tank T-34 inštalovaný ako pamätník je odstránený z podstavca v Narve v Estónsku v utorok 16. augusta 2022. Foto: TASR / AP

Tento monument je venovaný pamiatke sovietskych vojakov, ktorí zahynuli pri oslobodzovaní Estónska od nacistov počas druhej svetovej vojny.

Tallinn 16. augusta (TASR) - V estónskom meste Narva, ktoré leží pri hraniciach s Ruskom, odstránili v utorok z verejného priestranstva sovietsky pamätník, ktorý podľa estónskej vlády ohrozoval verejný poriadok. TASR správu prevzala z agentúry AP.

"Nikto nechce, aby náš militantný a nepriateľský sused (Rusko) podnecoval vznik napätia u nás doma. Neponúkneme Rusku možnosť na to, aby použilo minulosť na narušenie mieru v Estónsku," uviedla estónska premiérka Kaja Kallasová. Zároveň dodala, že jej krajina nechce Rusku ponúknuť príležitosť na otváranie starých rán.

Pred Narvou, ktorá je tretím najväčším mestom Estónska a prevažujú v nej rusky hovoriaci obyvatelia, je umiestnená replika sovietskeho tanku T-34 s červenou hviezdou. Tento monument je venovaný pamiatke sovietskych vojakov, ktorí zahynuli pri oslobodzovaní Estónska od nacistov počas druhej svetovej vojny.

Tank bol v utorok rozobraný a následne bude prevezený do múzea vo Viimsi, ktoré leží severne od metropoly Tallin. "Proces prebehne dôstojným spôsobom. Napríklad kvety a sviečky umiestnené k pamätníku bude prenesené na cintorín, nevyhodíme ich," uviedol estónsky minister vnútra Lauri Läänemets.

Hromadný hrob obetí druhej svetovej vojny v Narve dostane neutrálne hrobové označenie a zostane dôstojným miestom, kde si tieto obete bude možné pripomenúť, uviedla Kallasová. Celkovo bude z mesta odstránených až sedem sovietskych pamätníkov.

Mesto Narva leží na hraniciach s Ruskom asi 210 kilometrov východne od Tallinnu; od ruského mesto Ivangorod ho oddeľuje iba rieka Narva. O odstránení sovietskeho pamätníka rozhodla tamojšia mestská rada len v pondelok. Krátko po tom sa pri pamätníku zhromaždil dav ľudí, ktorý vyjadril nesúhlas s týmto rozhodnutím.

Odkedy získalo Estónsko v roku 1991 nezávislosť, sa v krajine pri odstraňovaní sovietskych pamätníkov vyskytlo niekoľko sporov súvisiacich s postavením rusky hovoriacich obyvateľov. V roku 2007 pri premiestňovaní tzv. Bronzovej sochy Tallinnu, ktorá je taktiež vojnovým pamätníkom, prišlo k nepokojom, ktoré viedli až k smrti jedného človeka a zadržaniu vyše 1000 ľudí.