Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Estónsku zadržali dvoch mužov zapojených do podvodu s kryptomenami

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Toto je jeden z najväčších prípadov podvodov, aké sme kedy v Estónsku mali, povedal Oskar Gross, šéf estónskeho policajného úradu pre kybernetickú kriminalitu.

Tallinn 22. novembra (TASR) - Dvaja muži boli v Estónsku zadržaní pre podozrenia zo sprenevery 575 miliónov dolárov (562 miliónov eur) v rámci podvodu s kryptomenami, ktorý zasiahol stovky tisíc ľudí. V pondelok to oznámila estónska polícia, informuje agentúra AFP.

Estónci Sergej Potapenko a Ivan Turogin boli zatknutí v nedeľu v Tallinne počas spoločnej operácie estónskej polície a amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), na ktorej sa podieľalo vyše 100 policajtov. Washington požiadal o vydanie oboch mužov, uviedla polícia vo vyhlásení.

Vo vyhlásení polície sa uvádza, že dvojica podozrivých "vyzývala ľudí, aby investovali do ich tokenu kryptomeny". Ten však nevyvinuli tak, ako sľúbili. Príjmy z podvodov boli prepierané prostredníctvom nákupov nehnuteľností a luxusných áut a schránkových spoločností, dodala polícia.

"Toto je jeden z najväčších prípadov podvodov, aké sme kedy v Estónsku mali," povedal Oskar Gross, šéf estónskeho policajného úradu pre kybernetickú kriminalitu.