Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Etiópii došlo k ďalšiemu útoku na kresťanský chrám

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Svetová rada cirkví v piatok vydala vyhlásenie, v ktorom vyjadrila hlboké znepokojenie nad vývojom v cirkvi v Etiópii.

Nairobi 4. februára (TASR) - Pri útoku na chrám v južnej časti Etiópie prišli o život dvaja mladí pravoslávni kresťania. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP, ktorá sa odvolala na správu spravodajského webu cirkvi (TMC). AFP dodala, že správu o útoku v meste Oromia nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.

Podľa AFP sa tento incident odohral na pozadí rozkolu v etiópskej pravoslávnej cirkvi, ktorej biskupi v štáte Oromia - najľudnatejšom v Etiópii - vytvorili vlastnú synodu.

Arcibiskup diecézy Addis Abeba, "abune" Henok, medzičasom vyzval úrady štátu Oromia, aby zastavili "prenasledovanie" pravoslávnych kresťanov.

Jednota cirkvi v Etiópii, ktorá je jednou z najstarších na svete a ku ktorej sa hlási približne 40 percent zo 115 miliónov obyvateľov krajiny, je po kroku rebelujúcich duchovných z minulého mesiaca ohrozená, uviedla AFP.

Cirkev, na čele ktorej už desať rokov stojí patriarcha "abune" Mathias, vyhlásila odštiepeneckú synodu za nezákonnú a zúčastnených biskupov exkomunikovala. Obvinila tiež vládu etiópskeho premiéra Abiya Ahmeda zo zasahovania do svojich záležitostí a kritizovala vyjadrenia, ktorými vláda fakticky uznala "nelegitímnu skupinu".

V príhovore k členom vlády začiatkom tohto týždňa Abiy - ktorý sám pochádza z komunity Oromo - totiž vyzval súperiace strany v cikrvi na dialóg a povedal, že obe strany majú "svoju vlastnú pravdu".

Odštiepeneckí biskupi obviňujú donedávna materskú cirkev z diskriminácie a jazykovej a kultúrnej hegemónie a tvrdia, že obrady v kongregáciách v Oromii sa neslúžia v rodnom jazyku ich príslušníkov, čo však patriarchát odmieta.

AFP pripomenula, že predstavitelia pravoslávia v Etiópii sa dlhodobo sťažujú na náboženské prenasledovanie vrátane vypaľovania kostolov. Poukazovali aj na napäté vzťahy s vládou, a to aj v súvislosti s konfliktom v štáte Tigraj.

Svetová rada cirkví v piatok vydala vyhlásenie, v ktorom vyjadrila "hlboké znepokojenie" nad vývojom v cirkvi v Etiópii. Jeje generálny tajomník Jerry Pillay vyzval politických predstaviteľov v Etiópii, aby podporili etiópsku pravoslávnu cirkev v jej úsilí o dosiahnutie jednoty a mieru medzi jej členmi.