Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

V Etiópii zatkli stovky ľudí na základe podozrení z podpory povstalcov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) v piatok Etiópiu obvinila, že v Addis Abebe a ďalších mestách svojvoľne zatýka desiatky obyvateľov štátu Tigraj.

Addis Abeba 18. júla (TASR) - Úrady v etiópskom hlavnom meste Addis Abeba zatkli stovky ľudí na základe podozrení, že podporujú povstalcov vo vojnou zmietanom regióne Tigraj na severe krajiny, uviedla v sobotu polícia. Informovala o tom agentúra AFP.

Polícia podľa svojich vyjadrení zatkla 323 osôb. Zadržané osoby mali podľa polície prepojenie s Tigrajským ľudovo-oslobodzovacím frontom (TPLF).

Úrady takisto nariadili zatvorenie prevádzok, ktoré mohli mať prepojenie s povstalcami. Polícia začala vyšetrovanie.

Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) v piatok Etiópiu obvinila, že v Addis Abebe a ďalších mestách svojvoľne zatýka desiatky obyvateľov štátu Tigraj. Zatýkanie prebieha od 28. júna, keď povstalci vstúpili do mesta Mekele - metropoly štátu Tigraj.

Tigraj je dejiskom bojov od vlaňajšieho novembra, keď tam etiópsky premiér Abiy Ahmed vyslal armádu, aby zvrhla opozičné regionálne orgány, ktoré vzišli z Tigrajského ľudovo-oslobodzovacieho frontu. Abiy, držiteľ Nobelovej ceny za mier, ich obvinil z prípravy útokov na etiópske vojenské základne.

Vládne sily po počiatočnom úspechu a predčasnom vyhlásení víťazstva uviazli v niekoľkomesačnom boji so silami, ktoré podporujú TPLF – s Tigrajskými obrannými silami (TDF).