Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V EÚ prebieha 5. ročník Európskeho mesiaca kybernetickej bezpečnosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ide o podujatie zamerané na zvyšovanie povedomia o kybernetických hrozbách, ale i na potrebu počítačovej bezpečnosti medzi občanmi a podnikmi prostredníctvom vzdelávania a výmeny osvedčených postupov.

Brusel 2. októbra (TASR) - Európska komisia (EK) dnes pripomenula, že v priebehu celého mesiaca október bude v celej Európe prebiehať piaty ročník Európskeho mesiaca kybernetickej bezpečnosti. Ide o podujatie zamerané jednak na zvyšovanie povedomia o kybernetických hrozbách, a jednak na potrebu počítačovej bezpečnosti medzi občanmi a podnikmi prostredníctvom vzdelávania a výmeny osvedčených postupov.

Tohoročná kampaň nadväzuje na návrhy eurokomisie zvýšiť pohotovostnú reakciu EÚ na kybernetické útoky a prináša posolstvo, že tzv. kybernetická hygiena - čiže ochrana pred počítačovými útokmi - musí byť zakotvená v našich každodenných praktikách.

Podpredseda EK pre digitálny jednotný trh Andrus Ansip pri tejto príležitosti pripomenul, že počítačová bezpečnosť je základom digitálneho sveta.

"Je to zdieľaná každodenná zodpovednosť každého z nás. Vítam preto spoločné snahy o podporu informovanosti a konkrétnych krokov v oblasti kybernetickej bezpečnosti a kybernetickej hygieny naprieč Európou," uviedol.

Aj tohto roku za informačnou kampaňou stoja Agentúra EÚ pre bezpečnosť sietí a informácií (ENISA), Európska komisia a viac ako 300 partnerov na úrovni vlád, miestnych orgánov, univerzít, think-tankov, mimovládnych organizácií a rôznych profesijných združení.

V priebehu októbra sa v celej Európe uskutoční približne 300 aktivít zodpovedajúcich týmto cieľom, pričom EK oznámila vytvorenie novej Ceny Horizon. Cena s názvom Bezproblémová autentifikácia pre všetkých je dotovaná sumou štyri milióny eur a bude udelená inovátorom, ktorí prispievajú k vynaliezaniu bezpečných, cenovo prístupných a dostupných autentifikačných metód pre každého.

Podrobnejšie informácie o aktivitách Európskeho mesiaca kybernetickej bezpečnosti v jednotlivých členských krajinách EÚ sú dostupné na internetovej stránke https://cybersecuritymonth.eu/.