Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Protesty v Európe by mohli zvýšiť počet nakazených, varujú experti

Archívna snímka: Nedávna smrť Afroameričana Georgea Floyda, ktorý zomrel v USA po zásahu polície, podnietila protesty aj vo viacerých nemeckých mestách. V pondelok vyšlo do ulíc Berlína približne 1500 ľudí. Na snímke pred berlínskou Brandenburskou bránou sa zišlo približne 200 ľudí, ktorí sa odtiaľ vydali na pochod proti policajnému násiliu v USA v pondelok 1. júna 2020. Foto: TASR/AP

V rámci prejavu solidarity s demonštráciami v Spojených štátoch, ktoré vyvolalo zabitie Afroameričana Georgea Floyda, protestovali v uplynulých dňoch v mnohých európskych mestách desaťtisíce ľudí.

Brusel 11. júna (TASR) - Predstavitelia Európskej únie a odborníci sa obávajú, že Európa by v dôsledku hromadných protestov proti rasizmu a policajnému násiliu mohla v nasledujúcich týždňoch zažívať nárast počtu infikovaných novým koronavírusom SARS-CoV-2. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters.

V rámci prejavu solidarity s demonštráciami v Spojených štátoch, ktoré vyvolalo zabitie Afroameričana Georgea Floyda, protestovali v uplynulých dňoch v mnohých európskych mestách desaťtisíce ľudí. Floyd zomrel 25. mája pri zatýkaní belošským policajtom v meste Minneapolis v štáte Minnesota.

"Ak všetkým odporučíte, aby medzi sebou mali odstup jeden a pol metra, ale všetci stoja vedľa seba a držia sa, nemám z toho dobrý pocit," povedal Jozef Kesecioglu, prezident Európskej spoločnosti pre intenzívnu medicínu.

Na otázku novinárov, či k nárastu infekcií môže podľa neho dôjsť už v nasledujúcich dvoch týždňoch, odpovedal: "Áno, ale dúfam, že sa mýlim."

Väčšina z 27 členských krajín EÚ už prekonala vrchol pandémie. Z tohto dôvodu krajiny postupne otvárajú ekonomiku i hranice.

Pôvodne odborníci očakávali druhú vlnu pandémie až po lete.