Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

V Európskom parlamente zaznamenali prvý prípad nákazy koronavírusom

Prázdne miesta europoslancov na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu (EP) v Bruseli 10. marca 2020. Marcové plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu (EP) otvorila v utorok ráno jeho podpredsedníčka Mairead McGuinnessová rozpravou o právach žien a pokračujúcom tlaku EÚ na dosiahnutie rodovej rovnosti. McGuinnessová nahradila predsedu EP Davida Sassoliho, ktorý sa po návrate z rodného Talianska, kde sa šíri epidémia koronavírusu, rozhodol pre dobrovoľnú domácu karanténu. Foto: TASR/AP

Jarubas sa naposledy zúčastnil na plenárnych zasadnutiach, ktoré sa konali v dňoch 9. a 10. marca, a nasledujúci deň odletel späť do Poľska.

Varšava 20. marca (TASR) - Poľský poslanec Európskeho parlamentu (EP) Adam Jarubas v piatok na Twitteri oznámil, že má pozitívny test na koronavírus SARS-CoV-2. Ide tak o prvého známeho europoslanca nakazeného týmto vírusom, informovala agentúra AFP.

"Priatelia, otestovali ma na (ochorenie) COVID-19 a výsledok testu bol pozitívny. Som v nemocnici a cítim sa dobre," tvítoval 45-ročný poľský europoslanec.

Jarubas je v europarlamente členom politickej frakcie európskych ľudovcov (EPP) a je tiež podpredsedom agrárnej Poľskej ľudovej strany (PSL).

Európsky parlament uviedol, že jeho lekárska služba si je vedomá tejto situácie a je s Jarubasom v kontakte. "EP nie je informovaný o ďalších prípadoch medzi poslancami," uviedol pre AFP jeho hovorca Jaume Duch.

Jarubas sa naposledy zúčastnil na plenárnych zasadnutiach, ktoré sa konali v dňoch 9. a 10. marca, a nasledujúci deň odletel späť do Poľska.

Koronavírus dosiaľ potvrdili v Poľsku u 411 ľudí, šesť ľudí na ochorenie COVID-19 zomreli.

Predseda EP David Sassoli a lídri poslaneckých klubov sa vo štvrtok dohodli na usporiadaní mimoriadneho plenárneho zasadnutia europarlamentu, ktoré by 26. marca malo schváliť opatrenia na boj proti novému koronavírusu.