Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Glasgowe sa oficiálne začal klimatický summit COP26

Na snímke prezident sumitu COP26 Alok Sharma. Foto: TASR/AP

Prvý týždeň rokovaní bude venovaný predovšetkým diskusiám medzi vládnymi odborníkmi a na druhý týždeň sa zídu politickí lídri.

Glasgow 31. októbra (TASR) – Minútou ticha za obete koronavírusovej pandémie sa v nedeľu v Glasgowe začal klimatický summit OSN známy ako COP26, ktorý potrvá do 12. novembra. Konferencia má stanoviť nové globálne ciele pre znižovanie emisií, píšu agentúry AP a DPA.

Po úvodnej minúte ticha nasledovali otváracie prejavy zástupcov jednotlivých krajín. Vo svojom úvodnom prejave zdôraznil predseda COP26 Alok Sharma dôležitosť tohto summitu v snahe splniť ciele stanovené v parížskej klimatickej dohode z roku 2015 - a to vrátane cieľa udržať nárast globálnej priemernej teploty maximálne na úrovni 1,5 stupňa Celzia oproti hodnotám spred priemyselnej revolúcie. "Tento summit je našou poslednou veľkou nádejou na udržanie nárastu teploty maximálne na úrovni 1,5 stupňa Celzia. Táto medzinárodná konferencia musí priniesť výsledky," povedal Sharma.

Sharma ďalej dodal, že za "posledných niekoľko rokov došlo k pokroku, avšak úloha, ktorú teraz svetoví lídri majú, je v mnohých ohľadoch ťažšia ako na summite COP v Paríži v roku 2015". "Samozrejme, vieme, že geopolitika je komplikovanejšia ako v čase prijatia Parížskej dohody," povedal a dodal, že nastal čas, aby vlády "nechali duchov minulosti za sebou".

Na konferencii sa očakáva účasť približne 20.000 politikov, diplomatov a aktivistov. Konferenciu budú dopĺňať aj sprievodné podujatia. Napríklad v sobotu 6. novembra sa v Glasgowe očakáva demonštrácia asi 100.000 ľudí na podujatí, ktorý dostal názov Svetový deň klimatickej spravodlivosti.

Prvý týždeň rokovaní bude venovaný predovšetkým diskusiám medzi vládnymi odborníkmi a na druhý týždeň sa zídu politickí lídri. Podľa britskej neziskovej organizácie Energy & Unit budú účastníci rokovať o obchode s emisnými povolenkami, finančnej podpore chudobných a klimaticky zraniteľných krajín či spoločných časových rámcoch znižovania emisií.

Na bezpečnosť klimatického summitu má dohliadať približne 10.000 policajtov.