Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Najväčšie grécke archeologické múzeum čaká rozsiahla obnova

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Najväčšie grécke múzeum bolo otvorené v roku 1889. Nachádzajú sa v ňom niektoré z najhodnotnejších starožitností Grécka vrátane fresiek z gréckeho ostrova Santorini (Théra),.

Atény 16. februára (TASR) - V Národnom archeologickom múzeu v gréckej metropole Atény sa uskutoční rozsiahla modernizácia. TASR o tom informuje na základe stredajšej správy agentúry AFP.

Medzinárodná architektonická súťaž sa skončila vlani v decembri. Cieľom je zvýšiť kapacitu tohto múzea, ktoré každoročne navštívi viac než 500.000 ľudí. Plán na obnovu vytvorila spoločnosť britského architekta Davida Chipperfielda a grécka firma Tombazis & Associates.

Presný dátum ukončenia obnovy nebol oznámený, grécka ministerka kultúry Lina Mendonisová však uviedla, že múzeum bude v priebehu štyroch rokov "úplne pretvorené".

Najväčšie grécke múzeum bolo otvorené v roku 1889. Nachádzajú sa v ňom niektoré z najhodnotnejších starožitností Grécka vrátane fresiek z gréckeho ostrova Santorini (Théra), zlatých predmetov z doby bronzovej z Mykén či mechanizmu z Antikythéry z 2. stor. pred n. l., najstaršieho dochovaného počítača na svete.

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis povedal, že pre návštevníkov je v súčasnosti prístupná menej než desatina z tisícov predmetov zo zbierok múzea. Projekt obnovy má byť financovaný zo štátnych zdrojov a z prostriedkov EÚ.

Medzi Chipperfieldove práce patrí Nové múzeum (Neues Museum) v Berlíne, Saint Louis Art Museum v americkom štáte Missouri a Museo Jumex v meste Mexiko.