Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Grécku pred protestmi zakázali veľké zhromaždenia

Na archívnej snímke študenti vykrikujú slogany počas zhromaždenia 14. januára 2021 v Aténach. Foto: TASR/AP

Skupiny študentov v Grécku už týždne protestujú proti plánu vytvorenia policajnej zložky, ktorej príslušníci budú hliadkovať v univerzitných kampusoch.

Atény 26. januára (TASR) - Grécka polícia v utorok ohlásila zákaz veľkých zhromaždení z dôvodu ochrany verejného zdravia. Urobila tak pred viacerými očakávanými protestmi, ktoré sú naplánované na tento týždeň. Informovala o tom agentúra AFP.

Všetky verejné zhromaždenia viac ako 100 ľudí sú do 1. februára zakázané, uviedla polícia v stanovisku.

Skupiny študentov v Grécku už týždne protestujú proti plánu vytvorenia policajnej zložky, ktorej príslušníci budú hliadkovať v univerzitných kampusoch. Ďalší protest sa má konať vo štvrtok.

Na piatok bol ohlásený protest na podporu väzneného ultraľavicového teroristu z niekdajšej extrémistickej skupiny 17. november Dimitrisa Kufodinasa, ktorý začiatkom januára držal hladovku a požadoval prevoz z väzenia.

Na archívnej snímke študenti v kolízii s členmi poriadkovej polície počas zhromaždenia 14. januára 2021 v Aténach.
Foto: TASR/AP


Anarchistické skupiny zase v pondelok plánujú zorganizovať protest proti plánu mestskej prestavby pred aténskou radnicou.

Polícia uviedla, že veľké protesty predstavujú "nebezpečenstvo v súvislosti so šírením nákazy koronavírusu". V následnom vyhlásení však poprela, že by zákaz súvisel s plánovanými protestmi.

Aktuálne majú Gréci povolené opúšťať svoje domovy iba v nevyhnutých prípadoch, akými sú napríklad návšteva lekára či cesta do práce. Od 18. januára sa v krajine začali uvoľňovať karanténne opatrenia. V oblastiach s nízkym počtom nakazených sa opätovne otvorili obchody, od pondelka sa zase majú znovu otvoriť stredné školy.

Grécko zaznamenalo od začiatku pandémie viac ako 152.000 potvrdených prípadov infekcie a vyše 5600 úmrtí. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) je momentálne hospitalizovaných vyše 280 osôb.