Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

V Grécku protestovali proti plánom na zavedenie povinného očkovania

Odporcovia očkovania držia kríže a ikony počas protestu v centre Atén v stredu 21. júla 2021. Tisíce ľudí protestovali proti opatreniam gréckej vlády na potlačenie nárastu ochorenia COVID-19 a proti očkovaniu v krajine, kde takmer 50 percent obyvateľov dostalo najmenej jednu dávku vakcíny. Foto: TASR/AP

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis minulý týždeň uviedol, že všetci obyvatelia pracujúci v domovoch dôchodcov sa musia do 16. augusta dať zaočkovať, inak budú vedení ako práceneschopní.

Atény 22. júla (TASR) - Tisícky ľudí v stredu protestovali v gréckej metropole Atény i ďalších mestách proti plánom tamojšej vlády zaviesť povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19 pre všetkých zdravotníckych pracovníkov.

Polícia proti demonštrantom nasadila slzotvorný plyn a vodné delá, informovala tlačová agentúra AFP.

V predvečer parlamentného hlasovania o vládnom nariadení mali demonštranti transparenty s nápismi "Nie povinnému očkovaniu" či "Sloboda". Protestujúci mávali aj gréckymi vlajkami, objavili sa i pravoslávne kríže a ikony.

Polícia uviedla, že v Aténach demonštrovalo zhruba 3000 ľudí. Vodné delo a slzotvorný plyn použila polícia na rozohnanie skupiny približne 120 maskovaných ľudí, ktorí na policajtov hádzali fľaše a iné predmety.

Podľa gréckeho webového portálu Ekathimerini.com došlo pred aténskou univerzitou aj k potýčkam medzi samotnými demonštrantmi. Ďalších 2000 ľudí sa v stredu zišlo na protestoch v druhom najväčšom gréckom meste Solún.

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis minulý týždeň uviedol, že všetci obyvatelia pracujúci v domovoch dôchodcov sa musia do 16. augusta dať zaočkovať, inak budú vedení ako práceneschopní. Vakcinácia zdravotníckych pracovníkov vo verejnom i súkromnom sektore bude v Grécku povinná od 1. septembra.

Grécka vláda chce v súvislosti so šírením koronavírusového variantu delta zaočkovať čo najviac obyvateľov. Z 10,7 milióna obyvateľov Grécka je v súčasnosti viac než 4,6 milióna ľudí plne zaočkovaných.

Šírenie vysoko nákazlivého variantu delta však v krajine spôsobuje obavy. Len za uplynulé dva týždne vzrástol v Grécku počet nových prípadov nákazy z 800 na 3000 denne.