Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Grécku sa očkovanie stalo povinným pre ľudí nad 60 rokov

Staršia žena s ochranným rúškom kráča po ulici v Aténach 17. januára 2022. Foto: TASR/AP

Zavedenie očkovacej povinnosti pre osoby nad 60 rokov bolo avizované už koncom decembra.

Atény 17. januára (TASR) - V Grécku začalo byť od pondelka povinné očkovanie voči koronavírusu pre občanov starších ako 60 rokov. Obyvateľom v tejto vekovej kategórii, ktorí sa nedajú zaočkovať, hrozí pokuta vo výške 50 eur. Od februára sa finančná sankcia zvýši až na 100 eur mesačne, informovala agentúra AP.

Tamojší minister zdravotníctva Thanos Plevris uviedol, že grécka štátna sociálna poisťovňa začne už v priebehu pondelka poskytovať údaje o nezaočkovaných obyvateľoch nad 60 rokov daňovému úradu. Ten bude následne vyberať pokuty a tieto peniaze sa použijú na financovanie štátnych nemocníc.

"Faktor veku je dôležitý vzhľadom na jeho vplyv na verejné zdravotníctvo," povedal Plevris v nedeľu súkromnej televízii Open TV.

Starší muž s ochranným rúškom kráča po ulici v Aténach 17. januára 2022.
Foto: TASR/AP


Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis ešte minulý týždeň vyhlásil, že občania nad 60 rokov sa môžu pokute jednoducho vyhnúť. "Dáte sa zaočkovať a nebudete platiť žiadnu pokutu," povedal pre televíznu stanicu ANT1.

Grécke zdravotníctvo čelí v ostatných týždňoch čoraz väčšiemu náporu pacientov pre šírenie vysokonákazlivého koronavírusového variantu omikron. Počet úmrtí na jednotkách intenzívnej starostlivosti sa postupne zvyšuje, pripomína AP.

Zavedenie očkovacej povinnosti pre osoby nad 60 rokov bolo avizované už koncom decembra. Podľa údajov gréckej vlády je v súčasnosti plne zaočkovaných menej ako polovica z 530.000 ľudí, na ktorých sa toto opatrenie zameriava. Grécko má podľa agentúry AP siedmu najstaršiu populáciu na svete.