Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Grécku vyšetrujú 33 ľudí vrátane 6 policajtov pre falšovanie pasov

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR/AP

Za každý sfalšovaný doklad zaplatili jednotlivci 5000 až 40.000 eur.

Atény 21. februára (TASR) - Šiestich policajtov a 27 ďalších ľudí vyšetrujú v Grécku v súvislosti s rozsiahlym podvodom s cestovnými pasmi a ďalšími dokladmi totožnosti, v rámci ktorého ich pod falošnými zámienkami vydávali aj zločincom zo zahraničia. S odvolaním sa na grécke úrady o tom v piatok informovala agentúra AP.

Grécka polícia oznámila, že v dôsledku vyšetrovania bolo zrušených 38 preukazov totožnosti a 31 cestovných pasov vydaných v rokoch 2016 až 2018. Za každý sfalšovaný doklad zaplatili jednotlivci 5000 až 40.000 eur. Väčšina z týchto preukazov bola vydaná na mená Grékov žijúcich v zahraničí, ktorí si neobnovili pasy.

Polícia nespresnila, či niektorého z 33 podozrivých už zadržali.

V Grécku posilnili v uplynulých rokoch kontroly falšovania pasov. Dôvodom je čoraz vyšší počet migrantov, ktorým je po registrácii v Grécku - na základe pravidiel platných od roku 2016 - bránené cestovať do ďalších európskych krajín, píše AP.

Grécko pritom aj naďalej zostáva najvyťaženejšou vstupnou bránou pre migrantov a utečencov snažiacich sa dostať sa do EÚ.