Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

V Gruzínsku sa začali rokovania o odovzdaní moci doterajšej opozícii

Gruzínsky prezident Michail Saakašvili Foto: TASR/AP

Očakáva sa, že výsledkom rokovaní bude nominovanie vodcu Gruzínskeho sna, miliardára a filantropa Bidzinu Ivanišviliho do funkcie predsedu vlády.

Tbilisi 5. októbra (TASR) - Odstupujúca gruzínska vláda začala dnes rokovať o podmienkach odovzdania moci v krajine s víťazom parlamentných volieb - opozičnou koalíciou Gruzínsky sen.

Očakáva sa, že výsledkom rokovaní bude nominovanie vodcu Gruzínskeho sna, miliardára a filantropa Bidzinu Ivanišviliho do funkcie predsedu vlády.

Prezident Michail Saakašvili krátko po voľbách avizoval, že zostane v úrade až do konca svojho druhého funkčného obdobia, teda do októbra 2013. V súlade s ústavnou reformou, ktorá nadobudne platnosť po Saakašviliho odchode, viacero z doterajších právomocí hlavy štáty sa presunie na premiéra, ktorého volí parlament.

Ivanišviliho koalícia získala v pondelňajších voľbách v 150-člennom republikovom parlamente pohodlnú väčšinu, ale zdá sa, že nebude mať dostatok hlasov na zmeny v ústave.

Podľa ruskej tlačovej agentúry Interfax sčítavanie hlasov a vyhodnocovanie výsledkov volieb sprevádzajú spory. Koalícia Gruzínsky sen dnes namietala proti výsledkom hlasovania v piatich jednomandátových obvodoch, kde boli údajne zmenené zápisnice volebných komisií v neprospech kandidátov víťaznej koalície. Incidenty majú však na svedomí aj prívrženci Gruzínskeho sna, ktorých vo štvrtok Ústredná volebná komisia vyzvala, aby sa vyvarovali porušovania volebného zákona a nenarušovali sčítavanie hlasov.