Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V Gruzínsku vyhlásili v dôsledku pandémie koronavírusu výnimočný stav

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Situácia je vážna a očakáva sa jej zhoršenie, konštatovala prezidentka Salome Zurabišviliová.

Tbilisi 21. marca (TASR) - Gruzínsko vyhlásilo v sobotu v súvislosti s pandémiou koronavírusu celoštátny výnimočný stav. Vláde to umožňuje v prípade potreby regulovať ceny potravín a liekov, uviedla agentúra AFP.

"Situácia je vážna a očakáva sa jej zhoršenie," konštatovala prezidentka Salome Zurabišviliová v televíznom prejave k národu. Povedala, že výnimočný stav nadobúda platnosť okamžite a potrvá mesiac.

Ocenila tiež vládu, že sa jej úspešne darí zvládať pandémiu, ale dodala, že nadišiel čas sa pripraviť na "druhú vlnu, ktorá bude kritická".

Čiernomorský štát s približne 3,7 miliónmi obyvateľov doteraz hlásil 48 prípadov ochorenia COVID-19, pokým okolo 2000 ľudí je v karanténe.

"V čase výnimočného stavu sa obmedzí viacero práv garantovaných ústavou vrátane práva na pohyb a zhromažďovanie," uviedla Zurabišviliová. Podľa jej slov však nedôjde k obmedzeniu slobody prejavu a vláda neplánuje zaviesť zákaz vychádzania.

Premiér Giorgi Gacharia informoval, že medzi novými opatreniami v rámci výnimočného stavu bude zákaz zhromažďovania sa viac ako 10 osôb a trestná zodpovednosť za opakované porušenie karantény. Vláda bude regulovať ceny potravín a liekov v prípadoch ich nedostatku alebo "špekulatívneho nárastu cien", dodal.

Podľa gruzínskych zdravotníckych úradov nemocnice v krajine zvládajú súčasný rozsah pandémie, ale varovali pred hroziacim "exponenciálnym nárastom" počtu nových prípadov, keďže vírus začína cirkulovať v komunitách. Úrady tiež oznámili plány na spustenie "agresívneho testovania" obyvateľstva na nový koronavírus.