Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Na 12 rokov odsúdili dvoch predstaviteľov srbskej tajnej služby

Na snímke Frank Simatovič, zástupca bývalého šéfa srbskej tajnej služby Jovicu Stanišiča, prichádza na súd Medzinárodného reziduálneho mechanizmu pre trestné tribunály, ktorý je právnym nástupcom Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu v Haagu 30. júna 2021. Foto: TASR/AP

Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu v Haagu dvojicu spod obvinení oslobodil v roku 2013, avšak sudcovia po vlne protestov nariadili v roku 2015 obnovenie konania.

Haag 30. júna (TASR) – Za vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti, spáchané počas vojny v bývalej Juhoslávii, odsúdili v stredu v holandskom Haagu dvoch bývalých predstaviteľov srbskej tajnej služby. Niekdajší šéf tajnej služby Jovica Stanišič a jeho zástupca Franko Simatovič boli obaja odsúdení na 12 rokov väzenia, píše sa vo vyhlásení haagskeho súdu, o ktorom informovala agentúra AFP.

Verdikt v stredu vyniesli sudcovia Mechanizmu OSN pre medzinárodné tribunály (IRMCT), ktorý je právnym nástupcom Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY).

Sudca Burton Hall uviedol, že súd uznal oboch mužov za vinných z podpory srbského komanda, ktoré v apríli 1992 terorizovalo Moslimov a Chorvátov v bosnianskom meste Šamac. Odsúdení muži mali podľa súdu pomáhať aj s výcvikom členov srbských ozbrojených zložiek či miestnych Srbov, približuje AFP.

Súd však rozhodol, že nemá dostatok dôkazov na overenie tvrdení prokuratúry OSN, podľa ktorej sú muži zodpovední aj za činnosť srbských "smrtiacich kománd" vo viacerých ďalších častiach Bosny a Chorvátska.

Prokuratúra OSN tiež tvrdila, že Stanišič a Simatovič boli súčasťou zločineckej organizácie, ktorej členmi boli aj bývalý srbský prezident Slobodan Miloševič, ktorý zomrel vo väzení v Haagu v roku 2016, či niekdajší bosnianskosrbský vodca Radovan Karadžič, ktorý si vo väzení odpykáva doživotný trest.

Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu v Haagu dvojicu spod obvinení oslobodil v roku 2013, avšak sudcovia po vlne protestov nariadili v roku 2015 obnovenie konania.