Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Havane otvorili centrum na štúdium spisov Fidela Castra

Fidel Castro, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Fidel Castro zomrel 25. novembra 2016 vo veku 90 rokov.

Havana 26. novembra (TASR) - Kuba vo štvrtok slávnostne otvorila centrum na uchovávanie spisov svojho revolučného vodcu Fidela Castra. Ide o súčasť spomienkových podujatí pri príležitosti piateho výročia jeho úmrtia.

Centrum Fidela Castra Ruza v kubánskom hlavnom meste Havana je prvou a jedinou budovou na Kube, ktorá nesie jeho meno, informovala tlačová agentúra AFP.

Zákon, ktorý schválili mesiac po jeho smrti v roku 2016, totiž zakazuje pomenúvanie inštitúcií, námestí, parkov, ciest alebo iných verejných priestorov po tomto bývalom prezidentovi a komunistickom lídrovi.

V súlade s Castrovým želaním je takisto zakázané stavať pamätníky, busty, sochy či osadzovať pamätné tabule s jeho menom alebo podobou. V havanských uliciach sa však napriek tomu objavujú nástenné maľby a plagáty na jeho počesť.

Jedinou výnimkou zo zmieneného nariadenia sú inštitúcie zriadené výlučne na "štúdium a rozširovanie jeho myšlienok a práce".

Castro - pre väčšinu Kubáncov národný hrdina, ale v očiach Západu zločinec - v roku 2016 ochorel a odovzdal moc svojmu mladšiemu bratovi a revolučnému spolubojovníkovi Raúlovi Castrovi.

Fidel Castro viedol revolúciu, ktorá v roku 1959 viedla k zvrhnutiu diktátora Fulgencia Batistu, a zaslúžil sa o vytvorenie systému sociálneho zabezpečenia, ktorý poskytuje zdravotnú starostlivosť a vzdelanie pre všetkých Kubáncov.

Súčasný prezident Miguel Díaz-Canel, ktorý prevzal úrad od Raúla Castra v roku 2018, vo štvrtok uviedol, že pracovná kancelária Fidela Castra v havanskom sídle vlády - Paláci revolúcie - "je taká istá ako v posledný deň, keď tam bol".

Fidel Castro zomrel 25. novembra 2016 vo veku 90 rokov. Príčinu jeho smrti nezverejnili. Jeho popol po deviatich dňoch štátneho smútku uložili do hrobky na cintoríne Santa Ifigenia v meste Santiago de Cuba.