Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V Havane tretí deň protestovali proti výpadkom elektriny po hurikáne

Na snímke ľudia protestujú za obnovu elektrickej siete, ktorá bola zničená v utorok počas vyčíňania hurikánu Ian v kubánskom Bacuranao 30. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Rušnú ulicu Línea v centre hlavnom meste Havana v sobotu večer skupina obyvateľov štvrte Vedado zablokovala prevrátenými kontajnermi na odpadky.

Havana 2. októbra (TASR) — Tretí deň po sebe pokračovali na Kube ojedinelé protesty proti rozsiahlym výpadkom dodávok elektriny a vody po hurikáne Ian. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Rušnú ulicu Línea v centre hlavnom meste Havana v sobotu večer skupina obyvateľov štvrte Vedado zablokovala prevrátenými kontajnermi na odpadky. Niekoľko desiatok ľudí udieraním na hrnce vyjadrovalo nespokojnosť s tým, že už päť dní nemali elektrinu ani tečúcu vodu.

Predstavitelia armády sa ich snažili upokojiť ubezpečením, že na oprave rozvodov sa pracuje. Rozhnevaní obyvatelia ich však prekrikovali sťažnosťami na pomalú prácu štátu, niektorí dokonca volali po "slobode", píše DPA.

Neskôr na miesto prišli aj prívrženci vlády, pričom obe skupiny na seba pokrikovali. Policajti v civile zatkli najmenej jednu osobu. Podľa správ na sociálnych sieťach sa protestovalo aj v iných častiach Havany.

Ian sa v utorok prehnal západom Kuby ako hurikán tretej z piatich kategórií. Spôsobil záplavy, podľa vlády boli zničené tisíce domov a veľká časť infraštruktúry tabakového priemyslu v regióne Pinar del Río. Došlo aj k celoplošnému výpadku dodávok elektriny, čo ovplyvnilo zásobovanie vodou, keďže nefungovali elektrické čerpadlá.

Elektrická rozvodná sieť na Kube je vo všeobecnosti v zlom stave a k poruchám preto dochádza často. Táto skutočnosť bola spúšťačom pravdepodobne najväčších protivládnych demonštrácií od kubánskej revolúcie v roku 1959, ku ktorým došlo 11. júla 2021. Stovky účastníkov boli odsúdené na tresty odňatia slobody.