Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Zahraničie

V hlavnom jadrovom komplexe v KĽDR spustili elektráreň

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Severná Kórea bojkotuje rokovania o denuklearizácii od druhého summitu medzi svojím lídrom Kim Čong-unom a bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom z februára 2019 vo vietnamskom Hanoji.

Pchjongjang 4. marca (TASR) - Uhoľná elektráreň zásobujúca rádiochemické laboratórium v hlavnom jadrovom komplexe Severnej Kórei (KĽDR) je po približne dvoch rokoch opäť v prevádzke, vyplýva z družicových snímok. Podľa webovej stránky 38 North, monitorujúcej Severnú Kóreu, sa Pchjongjang možno chystá vyrobiť ďalšie jadrové zbrane. Vo štvrtok o tom informovala agentúra AP.

Na snímkach severokórejského komplexu Jongbjon vidieť, ako zo spomínanej elektrárne v rôznych časoch od februára do marca stúpa dym. To naznačuje, že "môže prebiehať príprava na prepracovávanie použitého paliva s cieľom extrahovať plutónium, ktoré je potrebné pre severokórejské jadrové zbrane," priblížila stránka www.38north.org. Existuje však aj možnosť, že zariadenie pripravujú na spracovávanie rádioaktívneho odpadu, dodala.

"Jadrová činnosť KĽDR je aj naďalej zdrojom veľkých obáv. Pokračovanie jadrového programu KĽDR je jasným a poľutovaniahodným porušením predmetných rezolúcií Bezpečnostnej rady (BR) OSN," uviedol začiatkom tohto týždňa šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi.

BR OSN po prvý raz zaviedla voči KĽDR sankcie v súvislosti s jadrovou skúškou v roku 2006 a odvtedy ich viackrát sprísnila, píše agentúra AP. Sankcie voči krajine zaviedli i USA a EÚ.

Severná Kórea bojkotuje rokovania o denuklearizácii od druhého summitu medzi svojím lídrom Kim Čong-unom a bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom z februára 2019 vo vietnamskom Hanoji. Ich prvý summit sa odohral v Singapure v júni 2018.