Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V hlavnom meste Mexika táboria stovky ukrajinských utečencov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Čakajú, kým im vláda USA povolí vstup na americké územie. Tábor je otvorený len týždeň a každý deň tam prichádza 50 až 100 ľudí.

Mexiko 4. mája (TASR) - Stovky ukrajinských utečencov táboria v hlavnom meste Mexika a čakajú, kým im vláda USA povolí vstup na americké územie. V stredu to napísala tlačová agentúra AP.

Približne 500 ľudí evakuovaných z Ukrajiny čakalo v utorok vo veľkých stanoch pod spaľujúcim slnkom, na zaprášenom poli na východnej strane rozsiahleho hlavného mesta Mexiko. Tábor je otvorený len týždeň a každý deň tam prichádza 50 až 100 ľudí.

Niektorí utečenci boli v meste Tijuana na hraniciach s USA, kde im povedali, že už ich neprijmú. Ďalší pricestovali na letiská v metropole Mexiko alebo v meste Cancún.

Vláda Spojených štátov koncom marca oznámila, že prijme do 100.000 ukrajinských utečencov. Do Mexika ich prichádzali denne stovky ako turisti. Smerovali do hlavného mesta alebo do Cancúnu a odtiaľ odlietali do Tijuany, kde z humanitárnych dôvodov čakali niekoľko dní na povolenie vstupu do USA cez hraničný priechod San Diego.