Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

V Prahe sa otvára nová galéria

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Prevádzku Kunsthalle Praha spúšťajú dve výstavy, ktoré sa tematicky vzťahujú na pôvodný účel budovy z 30. rokov 20. storočia.

Praha 22. februára (TASR) - V českej metropole začala činnosť nová galéria. Kunsthalle Praha vznikla prestavbou trafostanice na námestí Klárov, za novým výstavným priestorom stojí nadácia manželov Petra a Pavlíny Pudilových, informovala v utorok stanica ČT24.

Pudilove podnikateľské aktivity a jeho súvislosť s umeleckou prevádzkou sa nepáčia niektorým umelcom, ktorí chcú proti takémuto spojeniu pred budovou galérie protestovať.

Manželia Pudiloví zakúpili chátrajúcu transformačnú stanicu pred siedmimi rokmi. Do nadačného imania vložili svoju zbierku umenia a vznikol tak nadačný fond Kunsthalle Praha. Kúpa budovy a jej rekonštrukcia prišla podľa zástupcov majiteľa na viac ako 800 miliónov korún (32,9 milióna eur).

Rekonštrukcia vyvolala pred niekoľkými rokmi kritiku zástancov industriálnej architektúry. Vlastník niektoré časti pamiatkovo chránenej budovy totiž odstránil a nahradil ich novými.

Ministerstvo kultúry ČR aj Národný pamiatkový ústav vtedy oznámili, že výraznejšie zásahy si vynútil menej kvalitný cement a kontaminácia stavby nebezpečnými látkami. Prvky, ktoré boli odstránené z fasády, sa na ňu po prestavbe mali vrátiť.

Prevádzku Kunsthalle Praha spúšťajú dve výstavy, ktoré sa tematicky vzťahujú na pôvodný účel budovy z 30. rokov 20. storočia.

Jedna umožní záujemcom preskúmať históriu trafostanice a meniarne elektrického prúdu. Druhá, s názvom Kinetizmus, ukazuje, ako elektrina menila umeleckú prax od počiatkov 20. storočia do dnešných dní. Dotýka sa kinematografie aj počítačového umenia.

Podnikateľ Petr Pudil sa v roku 2005 zúčastnil na odkúpení Mosteckej uhoľnej spoločnosti od skupiny Appian Group. V roku 2010 svoj podiel predal spoločnostiam Pavla Tykača.

Pudil sa podľa verejne dostupných zdrojov nepodieľal na privatizácii Mosteckej uhoľnej spoločnosti a nebol súdený v žiadnom z procesov, ktoré sa tejto privatizácie týkali.