Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V Holandsku pokutovali lekárov za podávanie ivermektínu proti covidu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hydroxychlorochín sa podával ťažko chorým pacientom na začiatku pandémie, ale jeho používanie bolo zastavené v júni 2020 po tom, čo sa ukázalo, že na pacientov nemá žiadny vplyv.

Brusel 17. októbra (TASR) - Inšpektori holandského ministerstva zdravotníctva pokutovali 16 rodinných lekárov za to, že pacientom s koronavírusom predpisovali niektoré lieky vrátane ivermektínu, ktoré nie sú registrované na liečbu ochorenia COVID-19. Na základe správ servera DutchNews.nl o tom informuje spravodajca TASR.

Podľa DutchNews.nl najvyššiu pokutu, a to vo výške 13.000 eur, dostal lekár, ktorý vypísal 150 receptov na antiparazitikum ivermektín a liek proti malárii hydroxychlorochín.

Hydroxychlorochín sa podával ťažko chorým pacientom na začiatku pandémie, ale jeho používanie bolo zastavené v júni 2020 po tom, čo sa ukázalo, že na pacientov nemá žiadny vplyv. Aj napriek tomu niekoľko lekárov pokračovalo v predpisovaní tohto lieku.

Odporcovia očkovania považujú ivermektín za liek vhodný pri liečbe koronavírusu a v Holandsku ho ako liek propagoval napríklad aj poslanec a šéf krajne pravicovej strany Fórum pre demokraciu (FvD) Thierry Baudet.

Lekári v Holandsku nesmú predpisovať lieky, ktoré nie sú na zozname registrovaných pre danú chorobu a ktoré nie sú uvedené v informačnom letáku o lieku, ak nebol dohodnutý špecifický protokol. Inšpektori upozornili, že ivermektín ani hydroxychlorochín nepodliehajú špecifickým protokolom na použitie pri liečbe koronavírusu.

V období medzi júlom a septembrom 2021 holandskí colníci zhabali 665 balení obsahujúcich ivermektín v rámci medzinárodnej kampane vedenej Svetovej colnou organizáciou na zastavenie šírenia nelegálnych liekov súvisiacich s pandémiou ochorenia COVID-19.

Lieky, ktoré colníci zadržali, pochádzali najmä z Indie, Hongkongu a Singapuru. Celkovo zachytené balíky s liekmi obsahovali 55.000 dávok vo forme piluliek alebo tekutín a všetky boli adresované súkromným osobám v Holandsku.