Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Holandsku protestovali proti obmedzeniam už tretí večer po sebe

Muž v ružovom obleku vyťahuje pivo z tašky zavesenej na bicykli počas protestu proti sprísneniu vládnych epidemiologickách opatrení v Amsterdame v sobotu 20. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Nepokoje sa v Holandsku začali v piatok večer, keď demonštrácia proti pandemickým opatreniam v prístavnom meste Rotterdam prerástla do rozsiahleho násilia.

Haag 22. novembra (TASR) – Násilné protesty proti pandemickým opatreniam vo viacerých holandských mestách pokračovali v noci na pondelok už tretiu noc po sebe. Polícia pri výtržnostiach zadržala ďalších 28 osôb, uviedol v pondelok spravodajský server DutchNews.nl.

Podľa informácií DutchNews.nl a verejnoprávnej televízie NOS počas demonštrácií v Enschede a Groningene gangy mladých ľudí zapaľovali ohne, rozbíjali výklady a ničili bicykle zaparkované na verejných miestach, čo si vyžiadalo zákroky polície a niekoľko zatknutí. V meste Roosendaal mladí muži založili niekoľko požiarov a v Tilburgu hádzali delobuchy a zapaľovali odpadkové koše.

Problémy s výtržníkmi sa opäť vyskytli aj v mestách Stein a Roermond, kde polícia zadržala najmenej päť osôb za trestné činy spojené s predajom drog. V priebehu nedele hlásili výtržnosti, hádzanie zápalných bômb a ničenie majetku z Rotterdamu, kde bolo zatknutých 24 ľudí, aj z Leeuwardenu. V Rotterdame bolo už v piatok večer zatknutých 49 ľudí pre výtržnosti a potýčky s políciou.

Denník Handelsblad v tejto súvislosti uviedol, že protesty spojené s výtržnosťami a následným zatýkaním sú veľmi podobné situácii z februára tohto roku, keď vláda pre pandémiu koronavírusu zaviedla dočasný zákaz nočného vychádzania. Denník upozornil, že v piatok večer, v prvú noc protestov, bolo v službe príliš málo policajtov, keďže úrady neodhadli silu demonštrácií, čo viedlo k viacerým prejavom násilia.

Za opakovaním protestov spojených s násilnosťami a ich šírením do viacerých miest Holandska je viacero príčin, uviedol pre Handelsblad expert na verejnú bezpečnosť Marnix Eysink Smeets. Spresnil, že hnev mnohých mladých mužov prišiel po zákaze vstupu fanúšikov na futbalové zápasy a tiež v dôsledku piatkového vyhlásenia vlády o zrušení novoročných ohňostrojov.