Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Holandsku rastie počet laboratórií na výrobu pervitínu

Na archívnej snímke pervitín. Foto: TASR - Vladimír Miček

Holandská polícia sa domnieva, že Holandsko sa stáva novým atraktívnym centrom distribúcie pre mexické drogové kartely na európskom trhu.

Brusel/Amsterdam 18. mája (TASR) - Holandská polícia je znepokojená rastúcim počtom laboratórií na výrobu kryštalického metamfetamínu na území krajiny. Informoval o tom v pondelok spravodajský server DutchNews.nl.

Tento typ drogy, slangovo prezývanej aj pervitín, mení podstatu obchodovania s drogami v Holandsku, uviedol šéf protidrogového oddelenia Národného centra pre vyšetrovanie trestných činov Andy Kraag.

"Máme dôkazy, že holandskí obchodníci s drogami spolupracujú s Mexičanmi a nakupujú odborníkov, aby nahradili laboratóriá na výrobu extázy laboratóriami, v ktorých sa pripravuje kryštalický metamfetamín," uviedol Kraag v rozhovore pre denník Telegraaf.

Droga metamfetamín, ktorá sa šnupe, fajčí alebo pichá do žily, môže byť vo forme prášku alebo kryštálikov. Vytvára falošný pocit šťastia a pohodlia, pričom drogové opojenie je charakteristické sebaistotou, hyperaktivitou a zvýšenou energiou užívateľov.

Holandská polícia sa domnieva, že Holandsko sa stáva novým atraktívnym centrom distribúcie pre mexické drogové kartely na európskom trhu. Ten má z ich hľadiska vynikajúcu infraštruktúru a vybavenie, všeobecne mierne tresty v krajinách Európskej únie a dobré pašerácke trasy.

Spravodajca TASR Jaromír Novak