Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Holandsku sa začali voľby, medzi favoritmi je i hnutie farmárov

Žena vstúpuje do volebnej miestnosti, aby odovzdala svoj hlas do provinčných volieb v Amsterdame v Holandsku v stredu 15. marca 2023. Foto: TASR/AP

Voľby sa konajú po niekoľkomesačných protestoch poľnohospodárov, ktoré podporil i bývalý americký prezident Donald Trump.

Amsterdam 15. marca (TASR) — V 12 provinciách Holandska sa v stredu začali voľby, ktoré nepriamo rozhodnú o zložení Senátu, hornej komory holandského parlamentu. Hlavným vyzývateľom súčasného premiéra Marka Rutteho je Hnutie farmári – občania (BBB), ktoré by mohlo zablokovať Rutteho plánované zákony o klimatickej zmene.

Prieskumy verejnej mienky podľa agentúry AFP naznačujú, že hnutie BBB, ktoré bolo založené v roku 2019 a aktuálne má v parlamente len jedinú poslankyňu, by mohlo byť jedným z favoritov na víťazstvo v stredajších voľbách na úkor Rutteho vládnucej koalície.

Voľby sa konajú po niekoľkomesačných protestoch poľnohospodárov, ktoré podporil i bývalý americký prezident Donald Trump. Farmári bojujú proti Ruttem navrhovanej legislatíve, ktorá by znížila počet hospodárskych zvierat a viedla by k zatvoreniu viacerých fariem s cieľom znížiť produkciu dusičnanov do roku 2030 o 50 percent.

Agentúra AFP pripomína, že Holandsko, ktoré má 18 miliónov obyvateľov, je po Spojených štátoch druhým najväčším vývozcom poľnohospodárskych produktov na svete. Tamojší farmári tvrdia, že vláda ich požiadavky dlhodobo ignoruje a "vo vlastnej krajine sa necítia vítaní".