Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

V Holandsku vyzvali vládu a EÚ na podporu slobody milujúcich Iráncov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Holandsko a Európska únia musia podporovať slobodu milujúcich Iráncov a byť ich hlasom, uviedli lídri parlamentných politických strán v otvorenom liste, ktorý v piatok zverejnil denník Volkskrant.

Brusel/Amsterdam 6. januára (TASR) - Lídri 10 politických strán v holandskom parlamente vrátane štvorčlennej vládnej koalície vyzvali vládu, aby zintenzívnila podporu pre obyvateľov Iránu, ktorý protestujú proti vládnemu režimu. Informuje o tom spravodajca TASR.

Holandsko a Európska únia musia podporovať slobodu milujúcich Iráncov a byť ich hlasom, uviedli lídri parlamentných politických strán v otvorenom liste, ktorý v piatok zverejnil denník Volkskrant. Spúšťačom masových protestov bola smrť mladej Kurdky Mahsy Amíníovej v septembri minulého roka.

"Iránsky režim porušuje všeobecné ľudské práva a jeho vojenské aktivity predstavujú hrozbu pre medzinárodnú bezpečnosť,"
upozornili. Vládu Marka Rutteho aj EÚ vyzvali, aby nasledovali príklad Spojených štátov a označili iránske revolučné gardy ako "chrbticu" iránskeho režimu za teroristickú organizáciu.

Holandský parlament už takýto krok podporil. Okrem toho by Holandsko a EÚ mali uvaliť sankcie aj na konkrétnych predstaviteľov iránskeho režimu a ich blízkych príbuzných.

"Týmto spôsobom im môžeme zabrániť v porušovaní slobôd v Iráne a zároveň si nebudú môcť užívať naše slobody, napríklad na našich univerzitách," uvádza sa v liste.

"Iránci sú ohrozovaní a zastrašovaní ich vládnym režimom na našom území," uvádza sa v spoločnom liste. Poslanci ocenili, že vláda navrhla zriadiť "horúcu linku" pre Iráncov v Holandsku, podľa ich slov je však potrebná väčšia ochrana a dôraznejší diplomatický tlak na Irán.

Volkskrant pripomenul, že začiatkom týždňa sa skupina prominentných Iráncov žijúcich v Holandsku stretla s ministrami na rozhovoroch o protestoch v Iráne. Podľa ich vyjadrenia by Holandsko malo zaujať oveľa tvrdší postoj voči Iránu, jeho vodcom a ich rodinám.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)