Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Hondurase zabili environmentálneho aktivistu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V Hondurase opakovane dochádza k vraždám ochrancov životného prostredia.

Mexiko 23. marca (TASR) - Domorodého environmentálneho aktivistu Carlosa Cerrosa zabili v noci na utorok v Hondurase. Píše o tom agentúra DPA s odvolaním sa na miestne policajné a mediálne informácie.

Štyridsaťjedenročný Cerros, príslušník indiánskeho kmeňa Lenkov, bol zastrelený na ulici neďaleko mesta San Antonio v departmente Cortés na severozápade krajiny, spresnil denník La Prensa. Jeho deti boli v tej chvíli s ním.

Podľa informácií polície, ktoré zverejnila na Twitteri, podozrivého zadržali, motív vraždy bol však bezprostredne nejasný. Cerros stál na čele miestnej advokátskej skupiny Comunidades Unidas a vystupoval proti výstavbe hydroelektrárne v regióne.

"Odsudzujeme hanebnú vraždu nášho druha v zbrani," napísala na Facebooku skupina Comunidades Unidas. Zároveň požadovala spravodlivosť a bezpečnosť pre rodinu zabitého aktivistu.

V Hondurase opakovane dochádza k vraždám ochrancov životného prostredia. Pred piatimi rokmi bola vo vlastnom dome zabitá Berta Cáceresová, popredná aktivistka a zakladateľka organizácie COPINH (Consejo Cívico de Organizaciones Populares e Indígenas de Honduras). Rovnako bojovala za práva indiánskeho kmeňa Lenkov a proti výstavbe hydroelektrárne Agua Zarca na honduraskej rieke Otoro.

Lenkovia sú najpočetnejším indiánskym kmeňom v Hondurase, v predkolumbovskom období s úzkymi kontaktmi na mayskú civilizáciu. Ich pôvodný jazyk je už vyhynutý a patril do širšej čibčskej jazykovej rodiny, rozšírenej v Kolumbii a Strednej Amerike.