Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V hubách v Nemecku našli stopy rádioaktivity z výbuchu v Černobyle

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Remiaš

Žiadna zo 74 testovaných vzoriek však nepresiahla zákonný limit rádioaktivity 600 becquerelov na kilogram.

Berlín 8. októbra (TASR) - Až 95 percent vzoriek lesných húb pozbieraných v Nemecku v posledných šiestich rokoch obsahovalo rádioaktívne stopy pochádzajúce z výbuchu jadrovej elektrárne v Černobyle v roku 1986. Informoval o tom nemecký Spolkový úrad pre ochranu spotrebiteľov a bezpečnosť potravín (BVL), napísala v piatok agentúra Reuters.

Zvýšená koncentrácia rádioaktívnych izotopov cézia - cézium 137 a cézium 134 - je charakteristická práve pre výbuch v Černobyle. Stopy týchto izotopov boli nájdené hlavne na juhu Nemecka.

Žiadna zo 74 testovaných vzoriek však nepresiahla zákonný limit rádioaktivity 600 becquerelov na kilogram.

BVL vysvetlila, že rádioaktívny materiál sa vyskytuje v lesoch preto, že lesné ekosystémy recyklujú živiny z pôdy. Práve preto voľne rastúce huby vykazujú kontamináciu dlhšie ako poľnohospodárske plodiny.

K nehode v jadrovej elektrárni v Černobyle, ktorá sa nachádza v Kyjevskej oblasti Ukrajiny, došlo 26. apríla 1986. Explózia štvrtého bloku elektrárne bola doteraz najväčšou katastrofou v dejinách jadrovej energetiky, pri ktorej sa do atmosféry uvoľnilo niekoľko ton rádioaktívneho odpadu.