Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

V Húlá zomrelo pri ostreľovaní asi 20 ľudí, väčšina bola popravená

Foto: TASR/AP

Ľudia, ktorí masakru prežili, povedali vyšetrovateľom OSN, že väčšina obetí zomrela pri dvoch masových popravách.

Ženeva 29. mája (TASR) - Menej ako 20 zo 108 ľudí, ktorých smrť bola potvrdená v "šokujúcej masakre" v sýrskej dedine Húlá, zahynulo v dôsledku delostreleckej a tankovej paľby, informovala dnes kancelária Rady OSN pre ľudské práva so sídlom v Ženeve.

Ľudia, ktorí masakru prežili, povedali vyšetrovateľom OSN, že väčšina obetí zomrela pri dvoch masových popravách, ktoré uskutočnili provládne milície Šabbíja v neďalekej dedine, povedal hovorca Úradu vysokej komisárky OSN pre ľudské práva Rupert Colville.

"V tomto bode sa domnievam, a chcem zdôrazniť, že sa nachádzame vo veľmi predbežných štádiách, že do 20 zo 108 obetí môže byť pripísaných delostreleckej a tankovej paľbe," informoval médiá na brífingu v Ženeve. Dodal, že medzi obeťami bolo 49 detí a 34 žien.

Zástupca mierového vyslanca medzinárodného spoločenstva Kofiho Annana, ktorý mal dnes na programe v Damasku stretnutie so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom, bude v stredu informovať Bezpečnostnú radu OSN o situácii v Sýrii prostredníctvom videospojenia. Na brífingu v Ženeve to dnes oznámila hovorkyňa OSN Corinne Momalová-Vanianová.

Uviedla, že po stretnutí s Asadom bude Annan o 17.00 h SELČ informovať médiá priamo v Damasku.

Kofi Annan bude podľa jej slov "pokračovať návštevou ďalších krajín regiónu, navštívi rad krajín vrátane Jordánska a Libanonu.