Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V indickom štáte Uttarpradéš zrejme vypukla epidémia horúčky dengue

Na archívnej snímke pacienti nakazení horúčkou dengue. Foto: TASR/AP

Tamojšie úrady preto prijímajú rôzne preventívne opatrenia - v celom okrese funguje 95 zdravotníckych zariadení v snahe zabrániť ďalšiemu šíreniu tejto horúčky.

Naí Dillí 13. septembra (TASR) - Desiatky úmrtí pravdepodobne v dôsledku šírenia horúčky dengue zaznamenali od začiatku septembra v indickom štáte Uttarpradéš na severe krajiny. Podľa miestnych ide o jedno z najhorších ohnísk tejto nákazy za posledné roky. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters.

Podľa zdravotníckych úradov vo Firozabade, ležiacom zhruba 40 kilometrov východne od mesta Ágra, zomrelo v dôsledku horúčky dengue v okolitom regióne 58 ľudí vrátane detí. To podľa agentúry Reuters vyvoláva obavy, že v štáte Uttarpradéš sa odohráva najhoršia epidémia horúčky dengue za posledné roky.

Tamojšie úrady preto prijímajú rôzne preventívne opatrenia - v celom okrese funguje 95 zdravotníckych zariadení v snahe zabrániť ďalšiemu šíreniu tejto horúčky.

Okrem toho je vykonávaná dezinsekcia najrizikovejších oblastí z hľadiska množenia komárov a do boja proti nim nasadzujú aj tisíce drobných sladkovodných rýb. Takzvané Živorodky komárie (Gambusia affinis) sa totiž živia larvami komárov.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Jeden z predstaviteľov miestnej vlády pod podmienkou anonymity uviedol, že množstvo detí podľahlo horúčke dengue po tom, ako ich rodičia, ktorí si nemôžu dovoliť riadnu zdravotnú starostlivosť, priviedli k rôznym liečiteľom či šarlatánom.

V štáte Uttarpradéš však doteraz oficiálne potvrdili iba tri úmrtia na horúčku dengue. Úrady ale skúmajú, či bolo takýchto prípadov viac, píše Reuters.

V Indii zaznamenali vlani 56 úmrtí na horúčku dengue, čo bolo najmenej za posledné roky. V samotnom štáte Uttarpradéši zaznamenali na túto chorobu za posledných šesť rokov najviac úmrtí (42) v roku 2016.

Dengue je všeobecne známa aj ako "zlomeninová horúčka", pretože spôsobuje silnú bolesť svalov a kostí. Závažnejšie epidémie môžu spôsobiť preťaženie nemocníc.