Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Indii majú najvyšší denný prírastok nakazených od začiatku pandémie

Príbuzní pochovávajú telo obete nového koronavírusu na cintoríne v indickom Naí Dillí 5. apríla 2021. Foto: TASR/AP

India, ktorá má takmer 1,4 miliardy obyvateľov, je pandémiou treťou najviac postihnutou krajinou sveta po USA a Brazílii.

Naí Dillí 7. apríla (TASR) - India hlásila v stredu 115.736 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najviac od začiatku pandémie. Bol tak prekonaný "rekord" z tohto pondelka, keď v krajine zaznamenali 103.558 nakazených, informovala agentúra DPA.

India, ktorá má takmer 1,4 miliardy obyvateľov, je pandémiou treťou najviac postihnutou krajinou sveta po USA a Brazílii. Koronavírusom SARS-CoV-2 sa tam dosiaľ nakazilo vyše 12,8 milióna ľudí, z nich 166.177 ochoreniu podľahlo. V stredu hlásili 630 ďalších úmrtí.

Nasledujúce štyri týždne budú kritické, povedal na utorkovom brífingu indického ministerstva zdravotníctva hlavný odborník poradného tímu na boj proti pandémii Vinod Kumár Paul.

Podľa odborníkov môže za nárast nových prípadov skutočnosť, že ľudia nerešpektujú pokyny a zúčastňujú sa na obrovských náboženských a politických udalostiach, ako aj na svadbách a kriketových zápasoch, píše agentúra AP.

Najhoršie postihnutý štát Maháraštra na západe Indie zaviedol nočný zákaz vychádzania a víkendové lockdowny, ktoré začnú platiť v piatok večer. Metropola Naí Dillí zaviedla nočný zákaz vychádzania od utorka a západoindický región Gudžarát v stredu rozšíril obmedzenia platné po zotmení na 20 miest a zakázal veľké spoločenské a politické zhromaždenia.

Zdravotníci v Indii podali dosiaľ celkovo 87 miliónov dávok vakcíny proti koronavírusu.