Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V Indii podali za deň rekordných vyše desať miliónov dávok vakcíny

Na archívnej snímke z 19. júna 2021 zdravotná sestra v ochrannom obleku očkuje budhistického mnícha. Foto: TASR/AP

Predošlým denným rekordom bolo 9,2 milióna dávok.

Naí Dillí 28. augusta (TASR) - V Indii podali v piatok viac ako desať miliónov dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19, čo je vôbec najvyšší počet zaznamenaný za jediný deň od začiatku očkovania v krajine. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

Predošlým denným rekordom bolo 9,2 milióna dávok. V Indii, druhej najľudnatejšej krajine sveta s vyše 1,3 miliardy obyvateľov, zomrelo počas vlny v máji a apríli viac ako 200.000 ľudí.

Indická vláda si stanovila splniť cieľ zaočkovať do konca roka približne 1,1 miliardy dospelých obyvateľov. Očkovacie tempo spomaľuje nedostatok vakcín či administratívny zmätok. Zatiaľ je v krajine proti covidu úplne zaočkovaných iba 15 percent populácie.
Pacient dýcha pomocou kyslíka v aute v indickom Naí Dillí, foto z archívu.
Foto: TASR/AP

V Indii evidovali v sobotu 46.000 novonakazených - najviac za posledné dva mesiace - a viac ako 500 obetí covidu. Vysoký počet nových prípadov hlásili v štáte Kérala.

Krajina doteraz zaznamenala 437.370 úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19 a viac ako 32 miliónov infikovaných, čo je druhý najvyšší počet na svete po USA. Podľa expertov sú však skutočné počty nakazených a úmrtí pravdepodobne vyššie vzhľadom na neodhalenie alebo nenahlásenie mnohých prípadov.