Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

V Indii pre protesty roľníkov sprísnili bezpečnostné opatrenia

Indickí farmári, ktorí pochodujú do hlavného mesta prerážajú traktorom policajné barikády počas demonštrácie proti novým farmárskym zákonom v rámci osláv Dňa republiky v indickom meste Naí Dillí 26. januára 2021. Foto: TASR/AP

Tisíce roľníkov od novembra táboria na predmestiach Naí Dillí a vyjadrujú nespokojnosť s novými zákonmi.

Naí Dillí 27. januára (TASR) - V indickom hlavnom meste Naí Dillí vyhlásili v stredu zvýšené bezpečnostné opatrenia v súvislosti s utorkovými protestmi roľníkov, ktorí prerazili barikády v uliciach a dostali sa do potýčok s políciou, informovala agentúra DPA.

Desaťtisíce roľníkov s traktormi protestovali v utorok v Naí Dillí proti poľnohospodárskym reformám. Niektorí prerazili policajné barikády a vnikli do priestorov historickej Červenej pevnosti, pripomína DPA. Bezpečnostné opatrenia zaviedli i v susedných štátoch Harijána a Pandžáb.

Jeden z demonštrantov podľa polície v Naí Dillí prišiel o život a viac ako 100 policajtov utrpelo zranenia.

Vedúci predstavitelia odborov, ktoré zastupujú roľníkov, toto násilie slovne odsúdili a uviedli, že sú za ne zodpovedné skupiny záškodníkov.

V meste sa v utorok konali oslavy pri príležitosti Dňa republiky. Úrady poľnohospodárom povolili organizovať zhromaždenia na určených miestach.

"Navzdory našim pokynom niektorí roľníci zišli z vyznačenej cesty," povedal Rákeš Tikait, vedúci predstaviteľ odborov. Odbory podľa jeho slov "nemajú spojitosť" s demonštrantami, ktorí vnikli do priestorov Červenej pevnosti.

Polícia používa slzotvorný plyn na rozohnanie indických farmárov, ktorí pochodujú počas demonštrácie proti novým farmárskym zákonom v rámci osláv Dňa republiky v indickom meste Naí Dillí 26. januára 2021.
Foto: TASR/AP


Tisíce roľníkov od novembra táboria na predmestiach Naí Dillí a vyjadrujú nespokojnosť s novými zákonmi.

Zástupcovia odborov tvrdia, že zákony umožňujú, aby odvetvie poľnohospodárstva ovládali súkromné konzorciá.

Vedúci predstavitelia odborov sa majú stretnúť v stredu s cieľom prediskutovať ďalšie kroky.