Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

V Indii razia posledné metre šachty na záchranu robotníkov z tunela

Personál indickej armády sa pripravuje na nasadenie malého bagra na mieste rozostavaného cestného tunela, ktorý sa zrútil v severoindickom štáte. Foto: TASR/AP

Na poslednom úseku odstraňujú zával kameňov ručne vojaci a skúsení baníci, aby dokončili 57-metrovú únikovú šachtu k uviaznutým robotníkom.

Naí Dillí 28. novembra (TASR) - Indické záchranárske tímy delí asi päť metrov od 41 robotníkov, ktorí 12. novembra uviazli v zavalenom tuneli na severe Indie, uviedol v utorok miestny predstaviteľ. Záchrannú operáciu by podľa neho mali dokončiť čoskoro. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Na poslednom úseku odstraňujú zával kameňov ručne vojaci a skúsení baníci, aby dokončili 57-metrovú únikovú šachtu k uviaznutým robotníkom. Záchranári ju začali hĺbiť minulý týždeň pomocou vŕtacieho zariadenia, ktoré sa však poškodilo, keď narazilo na kovové trámy a zavalené vozidlá.

Zostáva asi päť metrov sutín, oznámil novinárom premiér indického štátu Uttarákhand Puškar Singh Dhámí. "Očakáva sa, že záchranná operácia bude čoskoro ukončená," dodal. Odhadovaný termín však neurčil.

Predchádzajúce snahy dostať sa k uväzneným robotníkom zmarili padajúce sutiny a porucha viacerých vŕtacích strojov, pripomína AFP.

Záchranári s robotníkmi komunikujú cez potrubie s priemerom 15 centimetrov, cez ktoré im tiež posielajú jedlo, potraviny, lieky a čerstvý vzduch.

Tunel, v ktorom robotníci uviazli, má po dostavaní prepojiť pútnické hinduistické mestá Uttarkáší a Jamunotrí. Ide o súčasť projektu indickej vlády na zlepšenie dopravného spojenia v oblasti pri hraniciach s Čínou. Odborníci vopred varovali pred možným zosuvom pôdy v dôsledku rozsiahlej výstavby v tejto oblasti.