Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Indii sa napriek obavám z vírusu začali oslavy sviatku svetiel

Indická rodina oslavuje sviatok svetiel Diwali, 4. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Experti sa obávajú, že oslavy spôsobia ďalšiu vlnu pandémie.

Naí Dillí 4. novembra (TASR) - V Indií sa vo štvrtok začali oslavy hinduistického sviatku svetiel - díválí a to aj napriek obavám odborníkov zo šírenia koronavírusu a zvyšujúcemu sa znečisteniu ovzdušia. Informuje agentúra AP.

Počas sviatku sa zvyčajne stretávajú celé rodiny a priatelia, rozdávajú si darčeky, upratujú domy a ozdobujú ich svetlami. Súčasťou osláv je aj zapaľovanie lámp naplnených olejom, ktoré symbolizujú víťazstvo dobra nad zlom a temnotou.

V stredu večer v meste na severe indického štátu Uttarpradéš ľudia zapálili viac ako 9000 olejových lámp, čím prekonali svoj minuloročný zápis v Guinesovej knihe rekordov. Tisíce zúčastnených ľudí však nedodržiavali rozostupy a ignorovali protipandemické opatrenia, pripomenula AP.

Minuloročné oslavy mali pre pandémiu intímnejší charakter, pričom mnohé chrámy po celej krajine vysielali svoje modlitebné zhromaždenia online.

Tento rok sa však oslavy vrátili späť do normálu. Tamojšia vláda apelovala na dodržiavanie epidemických opatrení. Experti sa totiž obávajú, že oslavy spôsobia ďalšiu vlnu pandémie.

Pandemická situácia v Indií sa momentálne zlepšuje. Za štvrtok pribudlo v krajine s viac ako miliardou obyvateľov 12.000 nových prípadov COVID-19. Na začiatku roka pritom v Indii pribúdalo niekoľko stoviek tisícov prípadov denne.

Celkovo India zaznamenala, podľa oficiálnych údajov, viac ako 35 miliónov prípadov nákazy a viac ako 459.000 úmrtí. Tieto čísla sú však pravdepodobne podhodnotené, pripomína AP.

Experti v súvislosti s populárnym sviatkom tiež varovali pred zhoršovaním kvality ovzdušia petardami a ohňostrojmi. V uplynulých rokoch tamojšie úrady často pristupovali k zákazu predaja zábavnej pyrotechniky, tento rok však k podobnému opatreniu na celoštátnej úrovni nepristúpili.