Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

V Indii sa začal celonárodný štrajk priemyselných zamestnancov

Na snímke aktivisti a priaznivci Ľavého frontu, Indického národného kongresu a rôznych odborových zväzov sa pokúšajú zablokovať cestu na podporu celoštátneho dvojdňového štrajku v Kalkate v Indii v pondelok 28. marca 2022. Foto: TASR/AP

Jeden z najväčších odborových zväzov v Indii odhaduje, že na proteste sa zúčastní viac ako 200 miliónov zamestnancov.

Naí Dillí 28. marca (TASR) - V Indii sa v pondelok začal dvojdňový celonárodný štrajk zamestnancov v priemysle pre ich nespokojnosť s hospodárskou politikou vlády a ich právnym postavením. TASR prevzala správu od agentúry AP.

Štrajk zorganizovala približne desiatka odborových zväzov, ktoré žiadajú univerzálne sociálne zabezpečenie v priemyselnom sektore, zvýšenie minimálnej mzdy a zastavenie privatizácie bánk. Protestujúci tiež žiadajú vládu, aby zastavila plány vpustiť do štátneho majetku súkromný kapitál. Vláda si od tohto kroku sľubuje ďalšie zdroje na podporu ekonomického rastu.
Na snímke aktivisti a priaznivci Ľavého frontu, Indického národného kongresu a rôznych odborových zväzov sa pokúšajú zablokovať cestu na podporu celoštátneho dvojdňového štrajku v Kalkate v Indii v pondelok 28. marca 2022.
Foto: TASR/AP

Jeden z najväčších odborových zväzov v Indii odhaduje, že na proteste sa zúčastní viac ako 200 miliónov zamestnancov. Protesty sú plánované v Naí Dillí, Bombaji, Kalkate a iných veľkých mestách. Štrajk má zasiahnuť chod bankovníctva i dopravy.

Ekonomika Indie sa rozbieha po dvojročnom útlme spôsobenom pandémiou ochorenia COVID-19. Nezamestnanosť sa v decembri vyšplhala na 8 percent. Indická vláda navyše minulý rok čelila veľkým protestom farmárov, ktorí žiadali zrušenie niektorých kontroverzných reforiem. Predseda vlády Naréndra Módí pred doplnkovými parlamentnými voľbami demonštrantom vyhovel a jeho Indická ľudová strana (BJP) následne vo voľbách zvíťazila, informuje AP.