Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Indii začali podávať tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Preočkovať sa treťou dávkou vakcíny sa však zatiaľ môžu iba zdravotníci, pracovníci v prvej línii a ľudia starší ako 60 rokov, ktorí trpia aj inými ochoreniami.

Naí Dillí 10. januára (TASR) - V Indii začali v pondelok podávať tretiu posilňujúc dávku vakcíny proti koronavírusu pracovníkom v prvej línii a ľuďom starších vekových kategórií, ktorí trpia inými ochoreniami. India k tomuto kroku pristúpila v čase, keď v krajine pre nový koronavírusový variant omikron rapídne stúpa počet nových prípadov nákazy, informovala agentúra Reuters.

Stovky zdravotníckych pracovníkov a ďalších osôb z tzv. prvej línie vrátane policajtov v Indii sa v uplynulých dňoch nakazili koronavírusom.

"Vláda sa zaviazala prioritne poskytnúť ďalšiu ochranu zdravotníkom a pracovníkom v prvej línii," uviedol na sociálnej sieti Twitter indický minister zdravotníctva Mansuch Mándavijá.

V súvislosti s treťou vlnou pandémie a stúpajúcim počtom nových prípadov covidu poslala indická vláda v uplynulých dňoch pripomienku týkajúcu sa tretej dávky vakcíny viac ako 10 miliónom ľudí, ktorí boli zaočkovaní vakcínami Covaxin a Covishield pred deviatimi mesiacmi.

Na rozdiel od iných krajín totiž India nemieša rôzne druhy vakcín proti koronavírusu a ľudia sú preočkovávaní stále rovnakou vakcínou, ktorú im podali ako prvú, pripomína Reuters.

Preočkovať sa treťou dávkou vakcíny sa však zatiaľ môžu iba zdravotníci, pracovníci v prvej línii a ľudia starší ako 60 rokov, ktorí trpia aj inými ochoreniami.

V Indii v pondelok zaznamenali 179.723 nových prípadov nákazy covidom a 146 súvisiacich úmrtí. Väčšinu prípadov pritom zaevidovali vo veľkých mestách ako Naí Dillí, Bombaj, či Kalkata, v ktorých už variant omikron začal prevládať nad doposiaľ dominantným variantom delta.

India je jednou z krajín, ktoré pandémia koronavírusu zasiahla najviac. Od začiatku pandémie tam zaevidovali už približne 35,7 milióna prípadov nákazy, čo je druhý najväčší počet na svete po Spojených štátoch. V Indii od začiatku pandémie zaznamenali už takmer 484.000 úmrtí v súvislosti s koronavírusom. Väčší počet úmrtí hlásia iba v USA a Brazílii.

V Indii, v ktorej žije takmer 1,4 miliardy ľudí, je plne zaočkovaných približne 67 percent populácie, píše Reuters.